Педро Санчес: Референдум за независимост на Каталуния няма да има

Испанският премиер Педро Санчес предупреди движението за независимост, че „няма да има референдум за самоопределение“ в Каталуния, защото неговата партия никога няма да го позволи. Това стана по време на изслушването му в Парламента относно помилванията на 9 каталунски политици, лежали близо 3 години и половина в затвора за незаконния референдум за независимост през 2017 година.

Санчес заяви пред депутатите, че е избрал пътя на диалога, а не „съдебния, който сам по себе си не решава конфликти”, но ако каталунците се опитат да проведат нов референдум за независимост, то централното правителство ще действа с „максимална твърдост”, за да защити законността.

„Няма да има референдум за самоопределение, освен ако онези, които го защитават, успеят да убедят три пети от парламента да променят член 2 от Конституцията и испанците ратифицират тази промяна чрез референдум”, заяви Санчес.

Според него „Каталуния без Испания не би била европейска, нито просперираща”, а за Испания без Каталуния е невъзможно да се мисли.

Думите му не убедиха „Народната партия” и „Вокс”, които го обвиниха в „лъжа”. Лидерът на „Народната партия” Пабло Касадо го призова да подаде оставка, да разпусне парламента и да свика нови избори, защото „само тогава историята може да го извини“, уточнявайки, че вече е подал жалба във Върховния съд срещу помилванията.

От своя страна лидерът на „Вокс” Сантяго Абаскал обвини Санчес в „улесняване“ и „насърчаване“ на държавен преврат и заедно с председателя на партия „Гражданите” Инес Аримадас , призоваха Касадо да „поеме своята отговорност“ и да подкрепи внасянето на вот на недоверие към правителството.