П рогнозата за нова ковид вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това как ще се развиват нещата около нас и как ще се държим ние. Има факти, които ни притесняват, например продължаващото разпространение на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и ако се налага ще наложим мерки. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Последни данни за коронавируса в България

Той посочи, че страните с висока заболеваемост ще попаднат в червена зона и няма да бъдат допускани в България.

Това гласи и новата заповед на здравния министър. Ограничението няма да важи за българските граждани.

„Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия да изпадне в много неприятна ситуация, защото внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението“, обясни здравният инспектор.

Нови правила за влизане в страната от днес

Той подчерта, че леталитетът не е по-висок с 60%, но този вариант на коронавируса се предава с 60% по-лесно от останалите. Има данни за по-тежко протичане и по-трудно лечение. 

„Ако има един болен, от 10 души ще се заразят 6-7 души. Има много подробности, които също са важни – колко сте близо един до друг, отворен ли е прозорецът или ползвате климатик. С по-малко количество вируси пак възниква заболяване, това е особеното на този вариант“, обясни доц. Кунчев.

Според него има много сериозни заблуждения, че ваксината не помага. Той е категоричен, че ваксината помага и то много. Целта, която здравните власти „гонят“ с имунизацията, е да няма тежко протичане на болестта, с което се справят отлично, смята доц. Кунчев.

Ваксинирани, но болни от COVID-19. Защо?

„Най-активно се работи върху това да видим колко е продължителен имунитетът след ваксинация и трябва ли да има допълнителна бустерна доза, както при много ваксини. Вероятно трябва, но въпросът е след колко време. Това не е решено и няма единно мнение сред научната общност. Другото е дали да е с тази ваксина, или с друга – защото изследване показа, че като ги смесим, работят по-добре“, обясни той. 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>