Кризата продължава за родните емигранти

Икономическата криза за родните емигранти продължава с пълна сила. Въпреки че през последните две тримесечия икономиката по целия свят се възстановява, финансовото положение на българите зад граница не се е променило съществено.

Изпратените пари от емигранти на техните близки в България през април са 14,2 млн. евро, или точно толкова, колкото и през същия месец на миналата година, показват данните на БНБ. През месец април 2020 г. бизнесът по целия свят се срина, защото хората останаха по домовете си. Това доведе до рязко намаление на получените пари от емигранти. Преди пандемията всеки месец получавахме от българите зад граница по 90-100 млн. евро.

Година след началото на пандемията се оказва, че няма промяна по отношение на получените пари от родните емигранти. Това означава, че възможностите им да подкрепят финансово своите роднини в България са почти същите. Вероятно това се дължи на факта, че много от българите в чужбина работят в секторите, които бяха най-силно засегнати от противоепидемичните мерки – туризъм, ресторантьорство, малки магазинчета за търговия на дребно. Оборотите и броят на работните места в тези дейности са далеч под нивото от преди пандемията.

Освен това много български емигранти се завърнаха в родината си през 2020 г. и все още са в страната. Ако продължават да работят дистанционно за компания в чужбина, може да останат тук по-дълго време, докато кризата с Covid-19 напълно отмине. А ако са загубили работата си зад граница, изчакват преди отново да заминат, защото сега шансовете да си намерят работа са по-малки.

Общо за първите четири месеца на годината получените пари от емигранти са 53,9 млн. евро, при 251,9 млн. евро за същия период на миналата година.

Най-много пари идват от българите, живеещи в Германия. Преди пандемията всяко тримесечие от Германия са идвали по около 60 млн. евро, а за първото тримесечие на 2021 г. сумата е само 8,2 млн. евро. На следващите места по изпращани пари са САЩ, Испания и Великобритания.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.