СЗО: Китай изкорени малариятаКитай изкорени маларията след продължила 70-години битка, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП и ДПА.От четири години в Китай не е регистриран нито един случай на малария, при 30 милиона годишно през 40-те години на миналия век.

Маларията, която се пренася от комари, е отнела живота на повече от 400 000 души през 2019 г. при 229 милиона болни, предимно в Африка.

„Поздравяваме китайския народ за избавянето на страната от маларията – каза генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. – Този успех беше спечелен с много усилия след десетилетия целенасочени и последователни действия.“

Той подчерта, че Китай „се присъединява към нарастващия брой държави, които демонстрират пред света, че бъдещето без малария е реална цел“, предаде БТА. 

Китай е първата държава в Западнотихоокеанския регион, която е получила сертификат на СЗО за ликвидиране на маларията. За да получи този статут, държавата трябва да предостави неопровержими доказателства, че не е имало вериги за локално предаване на болестта на цялата й територия поне три последователни години. СЗО е признала това постижение на 40 държави. Преди Китай такъв сертификат беше издаден на Салвадор (2021), Алжир и Аржентина (2019) и Парагвай и Узбекистан (2018).

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.