Протест срещу безводието в Брестовица блокира Околовръстното

Жители на пловдивските села Брестовица и Кадиево блокираха  след 17 часа западната час на Пловдив , първо Пещерско шосе, а по късно и  околовръстния път ,  изразявайки по този начин недоволството си  срещу замърсяването  с манган на водата в двете села. Със  скандирания  те поискаха оставка на ръководството  на В и К Пловдив, както и институциите да поемат отговорност за бавното решаване на проблемите им. 

 „Спрете да ни тровите“ , „21 век искаме вода“ и „Държава на гражданите“ – тези и други надписи издигнаха участниците в блокадата. 

За да ги подкрепят към тях се присъединиха и представители на селата Първенец, Белащица, Лилково, Ситово и от кв. Коматево – все места където има различни екологични проблеми. Сред протестиращите бе и кметът на община Родопи Павел Михайлов.

Протестираме и радикализираме действията си , защото повече от година семействата ни  изнемогват без питейна вода. Това е геноцид. Водата от чешмите ни не става дори за битови нужди“, казаха протестиращите и подчертаха , че и след  направените нови  сондажи от водния оператор ситуацията остава непроменена. 

Блокадата на Пещерско шосе в двете посоки, продължила около половин час, след което бе спряно движението и по околовръстното шосе. 

Това доведе до огромни задръствания, но стотиците шофьори изчакваха търпеливо и не се стигна до напрежение. Полицейски екипи охраняваха пътните артерии и в двете посоки