Столичани запълниха схемата на "Грабни купата"Отборите на „Малки страсти“ и „DXC“ са последните два тима, които запълниха българското участие в големия финал на веригата от футболни турнири „Грабни Купата“. Двата софийски състава се наредиха съответно първи и трети на етапа в Албена, но тъй като другият финалист си бе осигурил квота, то носителите на бронза спечелиха последната промоция.

Във финала съставът на „Малки страсти“ надигра в изключително оспорван мач тима на „Северозапад – АМIGO“ с 3:2. В срещата за бронза “DXC” също победи трудно „Унекс“ от София и така си осигури място за финалната надпревара през есента. И четирите тима са от столицата.За най-добър вратар бе определен Димитър Янчовски (DXC), най-атрактивен играч е Цено Лозанов (Северозапад – АМIGO), за феърплей бяха наградени „Братчедите“ от София, а най-прецизен рефер за втори пореден път бе Красимир Николов от Варна – първият изпратен преди седмица с аплодисменти от участниците в историята на веригата. Призьорите бяха отличени от Андрей Ковачев – евродепутат и зам.-председател на групата на Европейската народна партия и Денис Тахиров – представител на домакините от Албена, първият в историята Европейски курорт на спорта.

Мениджърите на отбори от 10 европейски държави присъстваха тези дни на „Албена къп“, последен национален етап от най-мащабната верига от турнири по минифутбол у нас тази година. Под мотото „Грабни Купата“ рекордните 37 състава се впуснаха в здрави битки за трофея, а шампионите грабнаха премията от 3200 лв.

Турнирът в Албена бе последната квалификация за участие в Големия финал, предвиден за средата на септември с международно участие в този курорт. По тази причина представители на десет европейски държави направиха тези дни на инспекция в курорта. На място те запознаха и останаха доволни от условията, при който ще бъдат организирани мачовете през есента.

Сред мениджърите са представители на феновете на унгарския „Ференцварош“, на нидерландския „Витез“, тим на италианските рефери и др. Обсъдени бяха регламентът, правилата, здравните мерки и други детайли по участието на чуждестранните отбори на Големия финал през есента.

Традиционният турнир „Албена Къп“ тази година отбелязва 10-годишен юбилей с участието на рекордните 37 отбора. През уикенда домакините от курортен комплекс „Албена“ предложиха отлични условия на футболистите. Сред партньорите на организаторите от „Асоциация спорт в свободното време“ в осъществяването на проекта по програма Еразъм + на Европейския съюз са Европейската мрежа за развитие на футбола, Европейската федерация по минифутбол и др.

Поредицата от надпревари по минифутбол „Грабни Купата“ стартира през април в Стара Загора, след това премина през Пазарджик, Сандански, Горна Оряховица, Монтана, София и Варна, за да завърши сега в Албена. Финалистите във всеки град си осигуряваха участие в международния заключителен турнир. Ето всичките български 16 отбора с визи за големия финал в Албена: „Е-Динамикс“ и „Спортинг“ от Стара Загора, „Есетра Комерс“ и „Детони“ от Пазарджик, „Ветераните“ и „Ел Класико“ от Сандански, „Феникс“ и „Епъл“ от Горна Оряховица, „Магьосниците“ и „В и К“ от Монтана, „Лев Инс“ и „Северозапад – АМIGO“ от София, „Грей гуус“ и „Фронтале“ от Варна, „Малки страсти“ и „DXC“ от Албена.

Международният турнир е насрочен за 13-17 септември в Албена и в него ще участват най-добрите аматьорски отбори от цяла Европа. Наред с 16-те български финалисти в битка за трофея ще се впуснат тимове от Нидерландия, Италия, Турция, Словения, Румъния, Унгария, Словакия, Португалия и др.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.