П резидентът на Турция Реджеп Ердоган проведе първата си среща лице в лице с президента на САЩ Джо Байдън. Фактът, че срещата, която беше планирана за 45 минути, продължи двойно по-дълго, показва ширината на темите, които двамата президенти е трябвало да обсъдят, пише „Сабах“.

Байдън пристигна в Обединеното кралство за Г-7 непосредствено преди срещата на върха на НАТО. И двете събития завършиха с декларации срещу нарастващата сила на Китай.

Освен това онези, които проследиха пресконференцията на Байдън след срещата на Г-7, ясно видяха, че основната точка в дневния ред на американския президент е да привлече Европа на своя страна срещу влиянието на Пекин.

Какво носи Ердоган в чантата си за срещата с Джо Байдън

Отношенията с Русия също остават обтегнати, но това е по-скоро въпрос на навик, за разлика от засилващото се напрежение с Китай.

Проектът на Байдън за „Изграждане на по-добър свят“ на стойност 7 милиарда долара е предложен като алтернатива на китайската инициатива „Един пояс, един път“ , и фактът, че Италия, първата страна от Г-7, която участва в китайската инвестиционна програма от 2019 г., реши да се оттегли преди седмица, са неща, които не могат да се разглеждат отделно едно от друго.

Ердоган прие делегацията на ДПС, водена от Карадайъ

Ердоган обаче е майстор на шаха. Затова преди срещата с Байдън, който се опитва да увеличи американското влияние чрез икономически стимули, турският президент заяви на летището, че Турция и Китай са „приключили процеса на споразумение“ за търговия в местни валути между двете страни.

Има няколко важни неща, които турската външна политика направи на международната сцена през последната година.

DW: Как Ердоган променя Истанбул

Турция стабилизира Либия въпреки намесата на Русия, САЩ и Франция. Засили позициите си в Егейско море. Консолидира влиянието си в Африка като цяло. Сложи край на 30-годишната окупация на Карабах от Армения. Всичко това стана факт въпреки позициите на НАТО и САЩ.

От тази гледна точка е необходимо да се разберат двете политически послания, изпратени от Ердоган. Ден преди срещата на върха на НАТО той изпрати делегацията на високо ниво в областта на сигурността и дипломацията в Либия. Щом се върна от срещата на върха на НАТО пък отиде в Азербайджан и посети Шуша, един от историческите градове в Карабах.

Ердоган обеща да спаси морето от морската слуз

В допълнение към всичко това, Ердоган продължава да използва реторика и да демонстрира отношение, което насочва вниманието към значението на НАТО както за Турция, така и за световния мир. Контролирайки втората по големина армия на НАТО и като лидер на единствената страна-членка с предимно мюсюлманско население,  Ердоган следва сложен политически модел.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>