З аради нарастване на броя на заболелите от COVID-19 в Лисабон правителството на Португалия наложи затваряне на региона на столицата с цел предпазване на останалата част от страната от разпространение на заразата, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Мярката влиза в сила от 15:30 ч. местно време днес, 18 юни, и към момента ще важи до 6:00 ч. в понеделник, 21 юни 2021 г.

По информация на българското посолство в Португалия, по време на ограничителните мерки няма да е позволено влизането и излизането в португалската столица и околностите й – т. нар. широк регион на Лисабон, който включва общините Almada, Amadora, Barreiro, Loures, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Seixal, Setubal, Vila Franca de Xira, Lisboа, Cascais, Sintra, Sesimbra и Alcochete.

Няма промяна в режима на влизане в Португалия.

Лисабон, Португалия
Лисабон, Португалия
Източник:
iStock

При необходимост от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към дипломатическото ни представителство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време – +351 933 611 337.

Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: Embassy.Lisbon@mfa.bg.

Случаите с коронавируса в 10-милионна Португалия се увеличиха в сряда с 1350 спрямо вторник. Това е най-големият дневен прираст от февруари насам. Повечето нови случаи са установени в столицата и околностите.

Общо от началото на пандемията в Португалия случаите на зараза са 860 365, а починалите от усложнения от заразата са 17 055.

Скокът в новите случаи на зараза в страната се увеличи по-малко от месец, след като зависимата от туризма Португалия се отвори за туристи от ЕС и Великобритания. В сряда Португалия обяви, че ще приема и посетители от САЩ с два отрицателни теста за коронавируса.

Лисабон, Португалия
Лисабон, Португалия
Източник:
iStock

Властите на страната бяха подложени на критики, че са позволили събирането на футболни фенове миналия месец за две големи футболни срещи – едната в Лисабон за португалската шампионска титла, а другата в Порту за финала на европейската шампионска лига.

По-голямата част на страната тази седмица мина в нова степен на разхлабване на рестрикции, останали в сила след края на поредния локдаун. Но Лисабон и още три други общини не го направиха заради нарастването на случаите на зараза с коронавируса.

Трета вълна на коронавируса в Русия, властите са безсилни

Какво трябва да знаем за индийския вариант на коронавируса

Създадоха нов вид COVID ваксина, която пази и от грип

Ново разкритие – в САЩ е имало ковид още през 2019 г.

Как коронавирусът може да „надхитри“ ваксините

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>