20 години затвор за грабеж, придружен с убийство, за двама братовчедиПрисъдата от 20 години лищаване от свобода на двама подсъдими за грабеж, придружен с убийство, издадена от Добричкия окръжен съд, беше потвърдена от Апелативния съд-Варна.

46-годишният Енчо А. и 26-годишният Джанел А. са признати за виновни за това, че на 27 декември 2018 г. вечерта в балчишкото село Сенокос, в съучастие отнели мобилен телефон на стойност 42,84 лв. от Георги М., като му нанесли побой от който той починал. Двамата трябва да заплатят обезщетение от 310 000 лв. за причинени неимуществени вреди на наследниците му.В деня на престъплението братовчедите Енчо и Джанел решили да търсят из селото желязо. След като не намерили подходящи предмети, се насочили към дома на 79-годишния Георги, за да откраднат ловната му пушка. Пенсионираният полицай обаче усетил присъствието им и излязъл пред къщата. Двамата му нанесли множество удари. Не намерили оръжието, но Енчо откраднал мобилния телефон. Внесли пострадалия в къщата и избягали. Починалият бил намерен на следващия ден от роднина. Телефонът бил използван със СИМ-карта на името на Енчо А. Апаратът бил у Джанел А., който го купил от братовчед си за 20 лева и две бири. Веднага след задържането си подсъдимите направили самопризнания.

Производството пред Апелативния съд беше образувано след жалби на двамата с искане за намаляване на наказанията. Мъжете мъже бяха разпитани и е безспорно установено че смъртта на Георги М. е настъпила от нанесения побой. Доказано е и присвоителното намерение, с което подсъдимите са влезли в имота му.

Варненският апелативен съд прецени искането за намаляване на наказанията за немотивирано. Изводът за високата обществена опасност на деянието се допълва от жестокостта на побоя. Въззивната инстанция акцентира на това, че той е бил нанесен на самотен възрастен човек без възможност за адекватна съпротива, в тъмната част на денонощието, в двора на къщата му, която напуснал само, за да разбере кой е отвън.

Двете съдебни инстанции отчитат, че подсъдимите са осъждани за предишни престъпления. Въззивният съд е съгласен с тезата на Добричкия окръжен съд, че всяко по-ниско наказание би било несъответно на извършеното, и поради това – несправедливо занижено.