П редупредителен жълт код за гръмотевична дейност за цялата страна обяви за 12 юни, събота, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Главно в следобедните часове утре в цялата страна ще има гръмотевична дейност, ще има и условия за градушки, съобщи за БТА Георги Цеков – синоптик в НИМХ.

Той обясни, че жълтият код е предупреждение за потенциална метеорологична опасност.

„С колегите от НИМХ взехме това решение за обявяването на жълт код за гръмотевична дейност и градушки за цялата страна, защото утре е почивен ден и се предполага, че доста хора ще са по планините и на почивка навън“, обясни метеорологът. Той добави, че целта е хората, които са утре навън, да имат предвид това предупреждение.

Утре няма да е по-нестабилна атмосферата от днес,

няма да е с повече гръмотевична дейност от днешния ден, предупреждението за цялата страна е свързано с това, че утре е почивен ден, отбеляза метеорологът.

Очаква се гръмотевиците и градушките да са от около обяд, през целия следобед, до вечерта, включително, прогнозира Георги Цеков. По думите му, „в югоизточната половина на страната тези метеорологични явления ще са по-активни в сравнение със Северозападна България“. В по-малка степен се отнася вероятността за гръмотевична дейност и градушки само за Видин и Монтана за утре, но синоптиците от Сърбия и Румъния също имат предупреждение в съседни области, затова жълтият код на НИМХ е за цялата страна

Юни и юли е периодът с най-голямата честота на градушките и гръмотевичните бури на територията на България, припомни синоптикът.

Ето как можем да забавим глобалното затопляне

Факти и лъжи за климатичните промени

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>