„Искам да започна като благодаря на представителството на ЕК в София затова че за домакин на тази пресконференция. Европейската прокуратура започна работа на 1-ви юни. От тази дата насам националните власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече спадат в обхвата на компетенциите на европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продължим в нашата европейска прокуратура, или да ги върнем към националните власти. Освен това започнахме да получаваме сигнали или жалби от частни страни – от граждани, от НПО, от компании от цяла Европа. Всички тези сигнали и жалби ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем разследване, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в европейската прокуратура, но са установени в държавите-членки”, заяви на брифинг в София днес европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Тя посочи, че в Европейската прокуратура вече са постъпили и продължават да постъпват сигнали от България, като част от тях са свързани с това как отделни лица са използвали европейски средства. За 5 дни са получени над 300 дела.

„Днес съм в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори, които в момента работят в делегираната прокурорска служба в София, за да видя дали те имат нужда от подкрепа в своята дейност и работа. Това е част от моите професионални задължения, а именно да надзиравам дейностите на нашите децентрализирани служби във всички участващи в европейската прокуратура държави – членки”, съобщи Кьовеши.

„Едно от първите предизвикателства е това, че съставът на нашата европейска прокуратура в службата в София не е напълно представена. Липсват шестима, които тепърва трябва да бъдат назначени. Освен това към нашата служба в София трябва да бъдат определени съответните следователи и разследващи служители”, добави тя.

Кьовеши подчерта, че независимостта на европейските прокурори е гарантирана от закона на ЕС. Те ще действат като национални прокурори в България, но няма да са под контрола на българския главен прокурор или правосъден министър.

Лаура Кьовеши посочи, че тя ще направи публичен всеки опит за намеса в работата на европейските прокурори.

„Няма да коментирам протестите”, каза Кьовеши и подчерта, че тя не е в България да оценява работата на българската прокуратура.

Европейската прокуратура ще разследва измами с европейски средства, ДДС измами над 10 млн. евро, корупция и организирана престъпност, ако са свързани с предходните престъпления. Европейската прокуратура ще може да разследва всички престъпления в ЕС, извършени след 2017 г., които попадат в нейната юрисдикция.

„Освен това имаме задължението на разследваме всички такива престъпления, извършени след 1 юни”, поясни Кьовеши и подчерта, че европейските прокурори няма да се занимават с „дребни случаи”.

Следващата седмица ще бъде открита нова процедура за делегирани от България европейски прокурори, заяви Кьовеши.

„На база на дискусии, които проведохме вчера с главния прокурор и днес с членове на ВСС, следващата седмица ще бъда открита нова процедура. Критериите са същите. Мисля, че постигнахме общо разбирателство по тази тема. Критериите, с които се назначават и определят европейски делегирани прокурори, се надзирават от европейската прокуратура. Тези прокурори несъмнено трябва да са напълно независими и да имат достатъчно прокурорски опит в разследването на финансови престъпления, корупция, пране на пари, финансови измами с ДДС”, обясни Кьовеши.

„Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес на европейските граждани и ние сме дом на всички, представени в прокуратурата 22 държави. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие”, добави Кьовеши.

Тя заяви, че един прокурор не може да коментира текущи дела и Европейската прокуратура няма да го прави.


Източник:
ВСС

По-рано днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши проведоха работна среща в сградата на ВСС.

На нея присъства и главният прокурор на Република България Иван Гешев, както и всички членове на Колегията, а Кьовеши бе придружена от Теодора Георгиева – българският представител в Европейската прокуратура, Милан Ярон – изпълняващ длъжността ръководител на сектор „Стратегия и изпълнение” и Тине Холевоет, говорител на Европейската прокуратура.

Гешев се срещна с Лаура Кьовеши

На срещата бяха обсъдени въпроси във връзка с бъдещото функциониране на Европейската прокуратура, която започна работа на 1 юни 2021 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пожела успех на Кьовеши, като и двете страни категорично се ангажираха заедно да продължат сътрудничеството и конструктивния диалог в интерес на гражданите.

Лаура Кьовеши пристига в България

Междувременно протест срещу главния прокурор Иван Гешев блокира столичната улица „Г.С.Раковски”, съобщава БТА.

Скандиращите се събраха пред сградата на представителството на Европейската комисия в София, където се очаква европейският главен прокурор Лаура Кьовеши да се срещне с медиите.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>