Г-н Рашков е почтен човек, който лепи прибързано квалификации на медии. Вероятно после съжалява – спомен от “24 часа” на тема “цензура”Заплахите, които отправи министърът на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков към журналистите Биляна Гавазова и Златимир Йочев, са напълно неприемливи и част от един опасен контекст.

Към децата на журналистката Илиана Беновска от радио К2, което отскоро е и онлайн телевизия, тия дни също са отправени тия заплахи. Ние не сме от страстните фенове на агресивния тип поведение, което демонстрира колежката Беновска, но това не ни пречи да сме категорични, че атаката срещу нея е неприемлива.Субект от Русе, украсил профилната си снимка с номер 11, с който на изборите участваха “Да, България”, праща серия от съобщения на имейла на “24 часа”, в които съветва журналистите от всекидневника да следят внимателно обявите за работа, понеже скоро щели да ни спират. Кой точно ще ни спре? “24 часа” е най-четеният всекидневник, а сайтът му е в топ три на най-големите в България. Единствено читателите могат да ни накажат, ако престанат да вярват и отварят продуктите с марката “24 часа“.

Всичко това е опасна тенденция, защото подобно говорене е чиста проба натиск върху свободата на изразяване.

Редно е г-н Рашков да се извини. Особено от позицията, която заема, идеята да диктува на медиите какво да питат и как издава мрачен тоталитарен рефлекс.

Служебният вътрешен министър е почтен човек, който обаче има склонност да лепи прибързани квалификации, за които вероятно по-късно съжалява.

Преди години раздразнен, че “24 часа” поиска, но не публикува тутакси интервю с него, го пусна в “Медиапул” с обвинение за цензура от страна на нашата медия. Въпросното интервю бе публикувано в “24 часа”, а причината за забавянето беше, че авторът се бе затруднил да измисли заглавие, тъй като в отговорите на г-н Рашков имаше много думи, но малко новини, подходящи за заглавия. И главният редактор бе помолил за допълнителни въпроси. А освен това г-н Рашков бе отговорил късно и не достигна технологично време да бъде публикувано същия ден – трябваше да има алтернатива, за да не излязат празни страници на вестника.

Въпреки това редакторите от “24 часа” положиха усилия да го приведат във вид, подходящ за публикуване. Изненадващо вариантът, който му бе изпратен от “24 часа” за одобрение, бе публикуван в “Медиапул” с обвинение… за опит за цензура. Тогава описахме тази история и днес повтаряме, че тя е опит за оказване на недопустим натиск към “24 часа” и нарушение на правата на автора – текстът, подготвен от него, излезе в конкурентен сайт.

“24 часа” е медия, която уважава всеки човек и досега не е имало случай взето интервю да не бъде публикувано.

Затова журналистите от Би Ти Ви трябва да бъдат защитени. Журналистиката е обществена ценност и без нея всички ще сме по-малко свободни.