Д о утре (18 май) Регионалните здравни инспекции в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Предвижда се промяна в реда за ваксиниране. Поради това, че огромният брой от починалите са над 60 години, в заповедта си министърът разпорежда от понеделник до четвъртък преимуществено да се извършват ваксинации на хората от тази възрастова група и на такива с тежки хронични заболявания, които са диспансеризирани. Зелените коридори не се затварят, а дори ще се разширят, но този начин за ваксиниране важи и за тях, като петък, събота и неделя ваксинацията ще се прави както и досега – по реда на записването, за всички граждани, а не само за възрастните хора, каза министърът.

„Този режим на ваксинация е предвиден за два месеца. Надявам се в рамките на този период да ваксинираме тази рискова група, защото това е решаващо за успеха срещу пандемията“, заяви министърът.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.Това гласи заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Тя бе издадена днес.

В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

„Правителството реши днес да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с „Пфайзер-Бионтек“, чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за ЕС“, съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров след извънредното заседание на служебния кабинет.

„Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени в достатъчни количества за цялото население“, увери министърът.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>