В света на инвестициите липсата на новини понякога е най-важната новина. Подобна ситуация се случи през последните дни с липсата на ясни действия от страна на Илон Мъск, което доведе до срив на водещите криптовалути.

По-рано тази година Мъск беше причината за резкия възход на цената на Bitcoin и някои от другите криптовалути. Това стана след като той неколкократно подкрепи идеята и след това обяви, че Tesla е купила криптовалути за над 1 млрд. долара и че ще приема плащания в Bitcoin за нови автомобили.

През последня месец обаче Мъск промени позицията си. Tesla спря да приема плащания в криптовалути. А самият Мъск се съгласи с публикация в Twitter, в която анализатор казва: „Инвеестиращите в Bitcoin ще се шамаросат сами следващото тримесечие, когато разберат, че Tesla е продала активите си в Bitcoin. С оглед количеството омраза, което получава Мъск, не мога да го виня…“

SpaceX представи плана за орбиталния полет на Starship

Мъск отговаря кратко: „Наистина“. Това доведе до моментален срив на цената на криптовалутата. А липсата на ясна позиция от Tesla или Мъск дали действително се планира продажбата на целия актив, доведе до още по-сериозно понижаване на цената на Bitcoin. В понеделник сутринта тя беше с над 10% по-ниска, докато тази на Ethereum и XRP е с 14% до 12% по-ниска.

Част от интереса се пренасочи към други, по-малко популярни криптовалути с надежда, че тяхната цена ще се повиши след време като с Dogecoin. Но и възходът на Dogecoin беше провокиран от действията на Мъск.

Самият Мъск аргументира промяната на мнението си с факта, че Bitcoin генерира твърде много вредни емисии и това не е редно. На 14-ти май той казва, че „силно вярва“ в криптовалутите, но те трябва да са базирани на възобновяема енергия и да не консумират толкова много електричество за генерирането и обработката си. Ден преди това той казва, че Tesla няма да продава Bitcoin активите си, а ще ги използва тогава, когато генерирането на криптовалутата премине към „по-устойчива енергия“.

Мъск предлага награда от $100 млн. за справянето с въглеродния диоксид

Въпреки всичко това, последните му изказвания през почивните дни, доведоха до нова нестабилност в пазара на Bitcoin, който традиционно се влияе много от всякакви изказвания.

Третият прототип на Starship кацна успешно, но се взриви

Мъск: Ще има хора на Марс след 5 години и половина

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>