Външните министри на ЕС ще обсъждат бъдещето на Западните Балкани

Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят на днешното си заседание в Брюксел бъдещето на Западните Балкани и последиците за региона от пандемията с Covid-19. Разширяването обаче няма да е на дневен ред. 

Заседанието съвпада с визитата на премиера на Северна Македония Зоран Заев, който ще бъде приет от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския парламент Давид Сасоли и от комисаря по разширяването Оливер Вархей. Очаква се той да поиска разяснение за допуснатата от Вархей възможност неговата страна и Албания да бъдат разделени при започването на преговори за присъединяване заради ветото на България. 

Министрите ще дебатират и увеличаващото се напрежение в отношенията с Русия, в това число и наложените контрасанкции на лица от ЕС. Руската дезинформация ще бъде тема на дебати в комисията за външна намеса в Европейската комисия с виртуалното участие на руския дисидент Михаил Ходорковски. 

Сред другите теми, които ще бъдат на вниманието на министрите, са трансатлантическите отношения в области от взаимен интерес като последствията от Covid-19, климатичните промени, търговията, сигурността и отбраната. Предвиден е видеоконферентен разговор със специалния пратеник на американския президент по климата Джон Кери. България ще бъде представена от министъра на външните работи в оставка Екатерина Захариева.