Google подготвя мащабна промяна в сигурността на профилите на потребителите. Компанията ще активира двуфакторната идентификация за всички, съобщава Vice.

Това ще стане постепенно. Първоначално интернет гигантът ще започне с призиви към потребителите сами да активират тази функция. Чрез нея освен парола, трябва да се въведе втори код или да се даде потвърждение чрез специално мобилно приложение.

Dell откри 12-годишна дупка в стотици милиони устройства

Използването на подобна двуфакторна защита се препоръчва от експертите по киберсигурност от много време. Тя вече е задължителна в много фирми и онлайн услуги. Google също предлага функцията, но тя е доброволна.

Това обаче ще се промени. „Започваме с потребителите, за които това ще бъде най-малка пречка и след това планираме да разширим усилията си в зависимост от резултатите. Крайната ни цел е всички да използват по-сигурната среда по подразбиране“, коментира пред Vice Марк Ришер, който е продуктов директор на Google.

Хакери искат 50 млн. долара кибероткуп от Apple

Самата Google отбелязва в блога си, че паролите са най-слабото звено в киберсигурността – те са лесни за кражба, трудни за запомняне и управлението им е неудобно. Затова Google иска да популяризира двуфакторната защита, която не е 100%, но е много по-сигурна от стандартните пароли.

Първата стъпка ще е с изпращане на заявка до потребителите, които вече са активирали функцията, да потвърдят, че са те. Те ще имат възможност и да изключат тази функция, но Google се надява хората да не избират тази опция.

Могат ли приложения да помогнат срещу „прегаряне“

Следващата стъпка ще е призив към останалите потребители с препоръка да се запознаят с функцията и да я активират. А вече тестово функцията се активира автоматично за малък брой потребители. На база на техните реакции компанията ще прецени кога и как да увеличи броя им през следващите месеци. Целта е постепенно всички да използват двуфакторна защита.

Apple пуска iOS 14.5 с новите ограничения за приложенията

Apple представи iPad Pro с 5G и новия си процесор М1

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>