Б ългария няма да започва преговори за руската ваксина „Спутник V”. Това решиха депутатите след разгорещен дебат в парламента.

Предложението беше внесено от БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова:

„Нека не бъдем нито русофоли, нито русофоби по отношение на здравето на нацията, нека бъдем българофили”.

„За втори път ми се налага да казвам, че БСП сме последователни, принципни и стабилни в политики, независимо дали се намираме преди избори, след избори или по средата на парламентарен сезон. Внасяме това предложение за пореден път по следните причини. Първо, има български граждани, които искат да се ваксинират с такава ваксина и ние сме длъжни да им осигурим тази възможност. Второ, ваксината е регистрирана в 64 държави и достъп до нея имат 3 млрд. души в света. Трето, доста се поговори тук за геополитика, чуха се обвинения в лобизъм, заговори се за Кремъл и за Европа. Искам да ви попитам особено тези колеги, които имате аргументи против. Все още ли сте европейски ориентирани? Сигурно да. Все още ли сте членове на ЕНП. Да, нали, не сте напуснали. Виждам, че вашите лидери, които са и лидерите на Европа са на друго мнение от вас и са в добро здраве. Не са се разболели от кихане в Кремъл”, заяви Корнелия Нинова.

Турция одобри използването на „Спутник V”

Според нея, каквото и да говорят от ГЕРБ, са докарали България до първа по смъртност и последна по ваксинация.

„Нека медиците да спорят какво е качеството на ваксината, но няма как 3 млрд. души в света да я употребяват, 64 държави в света от всички краища на света, да я регистрират и употребяват и вие да казвате, че това е нещо вредно”, посочи Нинова.

„Нищо не пречи на служебния здравен министър да направи всичко това, което вие казвате, но да го направи на своя отговорност, на отговорност на служебния министър-председател, на отговорност на президента”, заяви от своя страна заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ – СДС Тома Биков.

Истината за ковид-ваксините, предпазват ли от заразяване

„Ще гласувам против това решение. Вие в момента и е добре да отговорите на този въпрос, предлагате да се вземе решение да се извади от отговорност всеки, който тръгне да договаря ваксини. Когато след 3-4 месеца има проблем, финансов или здравен, всички ще кажат – ми то 45-ото НС, което го няма вече, носи отговорността. Предстои след няколко дни да бъде назначено служебно правителство”, посочи Биков.

Ангелов: Стартирането на преговори за „Sputnik V“ е противозаконно

Той заяви, че не може да поеме такава отговорност при положение, че днес работата на този парламента приключва.

Така, в крайна сметка парламентът отхвърли предложението на БСП Министерски съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина.

В рамките на дебата Даниела Дариткова от ГЕРБ – СДС обвини БСП, че са последователни в лобизма си.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС също се включи в дебата и заяви, че предложението за руската ваксина е предизборно.

Народният представител от ПГ на БСП Явор Божанков коментира, че намесата на геополитика по отношение на руската ваксина, е недопустима.

Депутатът от ГЕРБ – СДС Георг Георгиев от своя страна заяви, че не става въпрос само за геополитика, а за лобизъм, позован на геополитика.

На първо четене: България да преговаря за „Спутник V“

От своя страна Явор Божанков поиска поцедура по начина на водене и призова да бъде донесен термометър, за да бъде измерена температурата на Георг Георгиев.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>