SpaceX извърши успешен тест на пореден прототип на Starship. Полетът беше отлаган няколко пъти заради лошото време, но накрая беше реализиран въпреки гъстата облачност.

Прототипът с име SN15 полетя до 10 км. височина, след което се спуна хоризонтално надолу. Приближавайки земята той се изправи вертикално с помощта на два от трите си двигателя Raptor.

SpaceX ще превозва астронавти до Луната

Корабът успя да кацне невредим, с което стана първият прототип на машината с успешно кацане. Предишният прототип също успя да се приземи, но се взриви секунди след кацането.

След кацането на SN15 имаше само малък пламък от долната част на двигателите, който беше определен като нормален в следствие на високото количество метан. Огънят беше потушен бързо от автоматизирани пръскачки на площадката за кацане.

Третият прототип на Starship кацна успешно, но се взриви

Илон Мъск обяви, че SN15 е невредим. Прототипът представлява голям скок в разработката на Starship. Предишният прототип, който полетя, беше SN11. Компанията прескочи следващите три, които практически не бяха сглобени напълно, но бяха достатъчни за извършване на множество подобрения.

Мъск казва, че SN15 има „стотици“ подобрения в дизайна, структурата, софтуерът, оборудването, двигателите и др. За сега не е насрочен следващият тестов полет. Според предишни изказвания на Мъск, SpaceX цели извеждане на прототип на Starship в ниска орбита през юли т.г., но компанията не е потвърждавала подобни намерения официално.

Starship направи първи полет, но се взриви при кацането

Мъск: Ще има хора на Марс след 5 години и половина

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>