От ЦИК не зависи нито загубата, нито победатаВ последните години се нагнетява особено напрежение около ЦИК – едва ли не тази шапка на изборната администрация раздава облаги и главно определя кой да е победителят на едни или други избори. А оттам и определя бъднините на държавата.

А всъщност ЦИК трябва да следи спазва ли се духът на Изборния кодекс и да създаде всички условия за честни, прозрачни и справедливи избори.Което, казано още по-простичко, означава да се отрази реалният вот на гражданите на България. Толкова.

Ето и сега за новия състав на ЦИК се употребява прекалено много обществена енергия (виж 2-а и 3-а стр.), пак се задълбава в смисъла на машинния вот (който според експертите съвсем няма да ни гарантира абсолютна честност и прозрачност). Отгоре на всичкото само ГЕРБ посочиха човек за шеф на ЦИК, а после го оттеглиха. Тъй де – защо да ги натоварват после с негативите на общественото очакване от новите избори на 11 юли.

Впрочем самият факт, че партиите не посочват кой да е шеф на изборната комисия, буди леки съмнения – да не би да са се стреснали от новите правила, по които ще се гласува, и сега да са в очакване, че точно заради тях е неизбежно ЦИК да се провали в организацията на вота.

Но щом партиите са казали “А” с промените в Изборния кодекс, на които толкова много държаха, сега да кажат и “Б”, като посочат неин председател. И да се сбогуват с очакванията, че ЦИК раздава победите на избори.