НАП с рекорд – събрала 8,8 млрд. лв. за 4 месецаПриходите са с 914 милиона повече в сравнение със същия период на миналата година

Близо 8,8 млрд. лева е събрала Националната агенция по приходите към 28 април 2021 година. Сумата е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на приходната агенция. В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв.Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична обстановка и при отложено за юни 2021 г. вместо до края на март внасяне на корпоративния данък, посочват от НАП.

Към 28 април 2021 г. над 1,3 млрд. лв. са приходите от данък върху доходите на физическите лица, 490 млн. лв. корпоративни данъци и 2,8 млрд. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 3,7 млрд. лв., като от тях 2,2 млрд. са за държавно обществено осигуряване, 942 млн. – за здравноосигурителни вноски и 527 млн. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица – над 12%, следван от данъка върху добавената стойност – над 10 на сто. Намаление с около 7% заради законови промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне. Приходите от осигурителни вноски растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

“Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага НАП, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти екипът на НАП управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лв.”, коментира изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова по повод рекордните постъпления.

От НАП отчитат и успешно приключване на данъчната кампания за физическите лица. Над половин милион декларации са подадени към 17 часа на 5 май, когато бе крайният срок.

Над 85% от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис. От началото на годината до момента чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален ПОС) и чрез физическите терминали, в офисите на НАП са платени над 100 млн. лв. без такси.

От приходната агенция съобщават още, че преобладаващата част – над 70% от хората, са използвали предварително попълнените декларации за доходите, които НАП предложи за втори път тази година. Средното време за попълване на формуляра е било под 10 минути, сочи статистиката на приходната агенция.

“Отчитаме много успешна данъчна кампания. Благодаря на колегите в НАП за усилията и отлично свършената работа. Оценяваме добросъвестното отношение на гражданите, които спазиха законовите изисквания в срок. Продължаваме с развитието на електронните услуги, за да продължим да улесняваме данъкоплатците”, каза директорът на “Обслужване” в НАП Боряна Георгиева.