„Продължават с такива евтини трикове да ни залъгват, че машинното гласуване едва ли не е гаранция за честността на изборите. Това не е вярно”, коментира пред NOVA бившият конституционен съдия Румен Ненков, чиито син е депутат от ГЕРБ.

Според Ненков от оправна гледна точка може да има проблем и с това, че ще е задължително да се гласува с машини, при условие, че на много места в чужбина и в по-малките населени места ще се използват само хартиени бюлетини.

Ще бъде ли проблем машинното гласуване

„Считам, че имахме добър опит избирателят сам да реши как да даде вота си”, заяви Ненков.

Той подчерта, че най-голямата манипулация в историята на изборите се нарича „Костинброд”.

По думите на Ненков, етиката на изборите изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент.

„Истината е, че ЦИК не брои изборните резултати и не решава въпроса с установяването на изборния резултат. Аз съм бил в ЦИК по предложение на Петър Стоянов, а той загуби изборите от Георги Първанов”, подчерта Ненков и добави, че броенето се става в секционните комисии.

Президентът издаде указ за обнародване на промените в Изборния кодекс

„Аз считам, че прокуратурата не трябва да има показност. Тя трябва да върши работата си по обрано и не е нужно да търси общественото одобрение”, коментира Ненков акциите на прокуратурата.

Той подчерта, че предложението за закриване на специализираните съд и прокуратура не е издържано, защото и двете институции са показали, че си вършат работата, включително и с оправдателни присъди като тази на Иво Прокопиев.

„В парламентарната квота на ВСС не трябва да влизат партийни функционери”, заяви още Ненков.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>