З апочнаха консултациите при президента Румен Радев за новия състав на Централната избирателна комисия.

При държавния глава са парламентарно представените партии и коалиции, които ще представят своите номинации.


Кои са предложените имена

Предложението на ГЕРБ за председател на Комисията е Красимир Ципов, обяви Десислава Атанасова.

Ципов е юрист по образование, магистър по право. Бил е депутат в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание.

Тримата представители на „Има такъв народ“ бяха представени от Виктория Василева.

Предложени за членове на ЦИК бяха Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гавраилов. От партията предлагат Камелия Нейкова да бъде зам.-председател на ЦИК.

Предложението на „БСП за България“ за членове на ЦИК са Емил Войнов, който да бъде и зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева за членове. Това каза Иван Иванов от БСП. 

Предложението на ДПС за членове на ЦИК са Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. Имената бяха обявени от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Опитът на кандидатите и личните им качества ще спомогнат за утвърждаването на ЦИК като независим държавен орган, който е призван да произвежда законосъобразни, демократични и честни избори. От наша страна предлагаме евентуално Севинч Солакова за секретар в зависимост от останалите предложения“, коментира той.

„Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в изборния закон да станат факт и ЦИК да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание“, заяви президентът Румен Радев по време на консултациите.

По думите му „дейността на ЦИК се мери не в месеци и дни“.

„Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до 2 месеца от датата на разпускане, то дейността на ЦИК се мери в дни. Трябва да направим така, че ЦИК да има 60 дни да работи иначе категорично застрашаваме изборния процес. Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се спокоен диалог и конструктивност. Знам, че се постига трудно, но очаквам вие да я проявите“, заяви президентът.

Той опроверга твърденията, че президентът избира ЦИК.

„По закон парламентарно представените партии и коалиции посочват състава и ръководството. Президентът единствено с акт обнародва вашето решение“, каза още той.

На „Дондуков“ 2 започнаха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции, за да го запознаят с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия, обобщава Агенция „Фокус“.

До консултациите се стигна, след като парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 членове, вместо досегашните 20. Този брой ще включва председателят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава. Според досега действащия текст специализираният орган председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.

Парламентът реши ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

Разпределението е ГЕРБ – 4 места, „Има такъв народ“ и БСП ще са с по 3, ДПС и „Демократична България“ ще са 2, „Изправи се! Мутри вън!“ – 1. Единствените партии, които обявиха номинациите си за членове на ЦИК бяха „Изправи се! Мутри вън“ и БСП.

Адв. Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“, че техният кандидат е Росица Матева, която в момента е председател на Обществения съвет към ЦИК. След заседание на Изпълнителното бюро на БСП стана ясно, че от партията ще предложат Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. 

Още във вторник обаче новият състав на ЦИК и предстоящите консултации при президента станаха повод за политически престрелки.

По-рано днес при връчването на мандата за правителство на „БСП за България“ президентът Радев обяви решението си новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори. Очаква се указът да бъде обнародван на 11 май, а предсрочния вот да се състои на 11 юли. Президентът обяви още, че публичното изслушване на кандидатите за ЦИК ще бъде на 7 май.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>