Н овите ангажименти на САЩ и други страни може да помогнат да се ограничи глобалното затопляне с два градуса по Целзий до края на века, но това ще е възможно единствено, ако успеят усилията за елиминиране на емисиите парникови газове до 2050 година, смятат учени, цитирани от „Асошиейтед прес“.

Мъск предлага награда от $100 млн. за справянето с въглеродния диоксид

Преди шест години повече от 190 страни се договориха в Париж да удържат увеличението на средните температури под този праг (в идеалния случай – не повече от 1,5 градуса по Целзий ръст) до 2100 г. в сравнение с прединдустриалната епоха, за да се избегнат тежки вреди върху хората и природата.

Учен прогнозира: Босфорът ще замръзне до 2-3 години

Скалата, съставена от група изследователи, за да превърне поставените цели и газови емисии в температура, прогнозира, че светът в момента е на път да надмине по-малко амбициозната цел от Парижкото споразумение с 0,9 градуса по Целзий.

„Въпреки всичко това е катастрофална климатична промяна, ситуация, която по същество е неконтролируема и която трябва да избегнем с всички средства“, казва Никлас Хьоне от Института „Нов климат“, един от авторите на проучването.

Факти и лъжи за климатичните промени

Според него курсът към нетно ликвидиране на емисиите парникови газове е необратим.

Като включил в модела за изчисление последните правителствени предложения, учените установили, че прогнозираният спад ще е с 2,4 градуса по Целзий.

Най-горещият септември в историята

За промяната в прогнозата допринесли значително новите амбициозни климатични цели на президента на САЩ Джо Байдън, както и плановете на ЕС, Китай, Япония и Великобритания.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>