Д-р Вълков: Ситуацията с COVID в Индия е проблем в глобален мащабИндия представлява сериозен проблем за здравните власти в глобален мащаб. До момента, в който някъде по света тази инфекция все още циркулира в човешкия организъм, тя намира всички благоприятни условия да мутира. Това каза инфекционистът д-р Трифон Вълков по Нова тв.

„Ако протекат мутации, които да доведат до появяването на нов щам, чието поведение не можем да предвидим по отношение на качествата му и ефектите, които отключва, тогава цялата кампания в глобален мащаб се връщаме на нулата“, предупреди той. Според него ако се появи нов щам, за да се адаптира РНК ваксината към промените в спайк протеини, на производителя ще са необходими 6 седмици, за да се получи ваксина, адаптирана към мутацията.

„Друг е въпросът дали трябва да се мине отново през клинични изпитания и дали трябва да се кандидатства за регистрация за одобрени“, предупреди той.

Трябва да се подобри ваксиналната кампания у нас, каза още той, като допълни, че до края на годината има всички предпоставки за постигане на колективния имунитет.  

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.