С чест можем да кажем, че сме приключили и третата вълна на COVID-19. Това каза премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който е заедно със здравния министър в оставка проф.-д-р Костадин Ангелов, тъй като днес у нас пристигнаха още 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер”/„Бионтех”.

„Искам още веднъж да благодаря на Европейската комисия и на големите държави, които заради проблемите с оксфордската ваксина, ни помогнаха.

Сега получихме 274 хиляди ваксини.

Ако на ден се ваксинират по 20 000 човека, за месец ще са 600 хиляди. Трябва да ваксинирате по 30 000 души на ден, защото другия понеделник ще дойдат още толкова. На макс трябва да се организира системата”, допълни той.

Борисов се обърна към тези, които са критикували ГЕРБ за справянето с пандемията. „С това приключва целия ваксинационен план, няма проблеми с дозите, даже през празниците малко ваксинирахме, защото хората ги нямаше.

От тази нощ ние сме в нискорисковите държави

и нашите критици могат да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво.

Пълен локдаун, забрана за излизане от домовете, Пускане на SMS, фризьорски салони затворени. Ние сега сме с Австрия, която от октомври е в пълен локдаун. С чест можем да кажем, че сме приключили третата върна. И в същото време, когато института „Робърт Кох” ни вади от списъка, можем само да ги оставим да си коментират”, посочи премиерът в оставка.

„Чакахме да стане 10.30 ч., за да се събудят, защото 9.30 ч. им било рано.

Аз като ставам в 6 ч., 09.30 за мен е средата на деня”, добави премиерът в оставка. Думите му дойдоха, след като вчера ГЕРБ дадоха пресконференция в 09.30 ч., което от някои беше определено като ранен час.

Председателят на ЦИК най-вероятно ще бъде от партията на Слави Трифонов, зам.-председател ще е от някоя от другите партии. Това прогнозира премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар пред журналисти. По думите му председателят на комисията трябва да е от първата политическа сила – ГЕРБ, „както сочи демокрацията“.

„Що е това нахалство – да си приемат закони, а да не правят правителство“,

попита Борисов и допълни, че останалите партии в парламента за всичко друго са се сговорили, но не и за съставяне на кабинет. По думите му разпускането на Народното събрание се бави, за да може да се приемат закони, които да задължат бюджета.
Борисов отново критикува промените в Изборния кодекс и посочи нерешените въпроси – колко депутати ще влязат от район „Чужбина“, с машини ли ще се гласува навсякъде, къде ще има видеонаблюдение и къде – не. „Сега се оказва, че в чужбина, за където най-много говориха, няма да има машини“, каза той и допълни, че правителството е купило машини, които са собственост на държавата. „Бюлетините се печатат в държавната печатница. Но протоколите и всички други изборни книжа се печатат в печатницата на депутата от БСП Петър Кънев“, посочи той.

Борисов помоли симпатизантите на ГЕРБ да не правят протести.

„Винаги съм бил за стабилна държава. Държава, в която непрекъснато се правят протести, няма шанс да се развива напред“, заяви той. „Аз съм за диалог, разбирателство, демокрацията е това“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов коментира и миграционния натиск по границите ни с Гърция и Турция. „Натискът е страховит, нападат отвсякъде – от Гърция и от Турция“, каза той. Само за последните три дни има 323 предотвратени опита за нелегално влизане на мигранти в страната, отбеляза Борисов. Към днешна дата имаме нулева допусната нелегална миграция, каза той и благодари на граничарите. „Нека тези, които утре ще правят служебното правителство, да имат едно на ум, че хората в другите държави много внимават в нашите изказвания, когато ги молиш за помощ, когато ти трябват. Тогава си спомнят за думи като „мекерета“, каза още премиерът в оставка.

Министърът на здравеопазването в оставка проф.

Костадин Ангелов съобщи, че „зелените коридори” ще продължат, както са организирани до момента, до 9-ти май.

„От 10-ти май нататък трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „зелените коридори” могат да бъдат удължени”, добави той.

Проф. Ангелов отчете огромен интерес в големите населени места. „От 10-ти в Информационната система стартира модулът, с който личните лекари да могат да подават заявката и желаните от тях дози ваксини и да получат там съответно график кога мога да ги получат”, посочи още той.

Тази сутрин в България пристигнаха близо 274 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер”

срещу COVID-19. След доставката им в логистичния център, те ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>