М ного котки по правило се чувстват доста комфортно в апартаменти, при условие, че има къде да играят и с какво да задоволяват любопитството си. Някои породи обаче са по-подходящи за живот в малки пространства. Тези писани обикновено притежават по-спокоен и послушен характер, пише сайтът The Spruce Pets.

Международни експерти посочват десет породи котки, които е най-удачно да се отглеждат в апартамент. Като цяло съветът им е хората да се въздържат от гледането на умни домашни питомци, тъй като малкото пространство няма да им осигури достатъчно място за активност. В резултат на това писаните могат да започнат да проявяват разрушително поведение.

Кои са най-подходящите котки за отглеждане в апартамент?

Американската късокосместа котка е доста спокойно животно, което обича да прекарва време със своите стопани. За щастлив живот на представителите на тази порода са необходими само няколко играчки и широк перваз на прозореца, от който могат да наблюдават какво се случва наоколо.

Американската късокосместа котка
Американската късокосместа котка
Източник:
iStock

Бирманската котка е ласкав домашен любимец, който не изисква много място. Тези спокойни писани искат просто да бъдат там, където са любимите им хора, така че размерът на къщата не е от особено значение за тях.

Бирманска котка
Бирманска котка
Източник:
iStock

Това е идеалният домашен любимец за всяко семейство

Британската котка е изключително адаптивна порода, която без проблем може да живее в апартамент. Тези тихи и спокойни писани обикновено предпочитат да мързелуват, вместо да „препускат“ из къщата. Когато жадуват за игра обаче, те могат да получат известен прилив на енергия.

Британска котка
Британска котка
Източник:
iStock

Бирманските късокосмести котки се славят като спокойни и мързеливи. Те предпочитат постоянната компания на стопаните си или на други домашни питомци, за да не се чувстват самотни. Въпреки че понякога са склонни да се разиграят, за тях размерът на жилището също не е от значение.


Източник:
iStock

Екзотичната котка е късокосместа версия на персийската котка. Подобно на дългокосместите си родственици тези писани са кротки и привързани и предпочитат топъл скут или мека възглавница пред активните занимания.

Екзотична късокосместа котка
Екзотична късокосместа котка
Източник:
iStock

Тайните на една от най-красивите породи котки

Заради приятния си и дружелюбен характер котките от породата Мейн Куун са наричани „нежни гиганти“. Тези големи писани обичат да общуват със своите хора, но обикновено не изискват внимание. За забавлението им са достатъчни играчки и прозорец, през който понякога да гледат навън.

Котка от породата Мейн Куун
Котка от породата Мейн Куун
Източник:
iStock

Персийските котки разбират стойността на разпускането и почивката. Нежните и спокойни писани от тази порода са готови с удоволствие да се „разплуят“ върху всяка налична мека повърхност, особено в скута на стопаните си. Те не изпитват особено влечение към катеренето и скачането, което ги прави особено подходящи за малки домове. И макар да се радват на компанията на стопаните си, тези котки могат да се забавляват и сами.

Персийска котка
Персийска котка
Източник:
iStock

Писаните от породата Регдол са идеалните питомци за хората, които обичат да държат животни в скута си. Тези котки демонстрират умерено ниво на енергия, лесно се приспособяват към различни житейски ситуации и не са особено игриви. Любимото им занимание е да следват стопаните си.

Котка от от породата Регдол
Котка от от породата Регдол
Източник:
iStock

Руската синя котка е любвеобвилно създание, което със задоволство прекарва част от деня в уединение, греейки се на слънце. На писаните от тази порода не им е необходимо много пространство, тъй като обикновено са тихи и пасивни.

Легендарната руска синя котка

Руска синя котка
Руска синя котка
Източник:
iStock

Шотландските клепоухи котки са приветливи и кротки и се приспособяват добре към различни ситуации, в това число и към живот в апартамент.

Шотландска клепоуха котка
Шотландска клепоуха котка
Източник:
iStock

 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>