Манфред Вебер пред Kathimerini: Турция се отдалечава от Европа

Турция се отдалечава от Европа. Това заяви председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфед Вебер в интервю за гръцкия вестник Kathimerini, в което говори още за посещението на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Анкара, както и за ключови събития в Брюксел.

Според председателя на парламентарната група на ЕНП ЕС е изглеждал разцепен и слаб по време на посещението на двамата си лидери в Анкара. В ексклузивното интервю с Kathimerini, Вебер, който ще бъде сред лекторите на Икономическия форум в Делфи в средата на май, отбелязва, че Турция „се отдалечава“ от европейските ценности и че в момента няма основания за иницииране на положителен дневен ред.

По отношение на цифровия зелен сертификат той подчерта, че е спешно да бъде активиран възможно най-скоро, да признава само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), и притежателите му да бъдат освободени от всякакви изисквания за карантина.

Kathimerini: Има ли по-добро разбиране в Европа днес, в сравнение с началото на 2020 г., за разликата в ценностите, която я разделя от Турция, и за различните цели на двете страни във външната политика?

Манфред Вебер: Очевидно е, че Турция се отдалечава от Европа и нейните ценности – върховенство на закона, свобода на медиите, независимост на съдебната власт. Премиерът на Италия беше най-откровен за това. Това е същността – и затова за мен е ясно, че не можем да отворим нова глава с Турция, не можем да говорим за либерализация на визовия режим или модернизиране на Митническия съюз. Първата стъпка е да се възстанови доверието, да се види край на провокациите. Следващите няколко седмици ще покажат дали има смисъл да се продължи с такива разговори [свързани с позитивния дневен ред].

Kathimerini: По отношение на цифровия зелен сертификат, кои са основните разногласия между Европейския парламент и Съвета?

Манфред Вебер: Най-важното е, че трябва да го изпълним. Вече загубихме толкова много ценно време – Кириакос Мицотакис беше представил тази идея още през януари и на Комисията й отне твърде много време, за да представи своето такова. Идеята е да се избегне фрагментацията в Европейския съюз. По въпросите за нас е ясно, че трябва да укрепим нашите регулатори – и това означава, че трябва да приемаме само одобрените от ЕМА ваксини за сертификата. „Спутник V“ не е одобрена от EMA – поне още не – така че не може да бъде призната като истински щит срещу пандемията.

На второ място, от решаващо значение е, когато европейците попитат какво ще промени сертификатът в ежедневието, да можем да им дадем отговор. Ето защо настояваме сертификатът да възстанови свободата на движение в ЕС. Правата трябва да бъдат напълно възстановени, когато причините за тяхното ограничаване вече не са налице. Надяваме се, че Съветът ще отстъпи по тези две точки и ще можем да гласуваме за окончателния формуляр на сертификата в пленарната зала през май.

Kathimerini: Какво ще кажете за пътуванията от трети страни – фронт, на който Гърция предприема едностранни действия? Ще има ли координиран подход?

Манфред Вебер: В момента преминаваме от подход, основан на региони и епидемиологичната картина, към персонализиран подход, подобен на този, който се възприема в рамките на ЕС. От решаващо значение е обаче да има реципрочност – например, ако се реши, че американците, които са били ваксинирани, могат да пътуват до Европа, ваксинираните европейци също трябва да могат да посещават САЩ. Освен това състоянието на одобрените от ЕМА ваксини също трябва да важи за посетителите от трети страни.

Kathimerini: Коя беше най-голямата грешка, която ЕС направи при набавянето на ваксини?

Манфред Вебер: Европа наистина допусна грешки и ние трябва да признаем това. Може би най-голямата беше, че бяхме донякъде наивни в доверието си към подписаните споразумения и в основания на правилата подход на страните от западния свят. САЩ и Великобритания не следват подхода на международните вериги за доставки и отворените пазари.

Те действаха националистически, егоистично, докато Европа продължаваше да изнася. Историята на успеха на британската ваксина не би била възможна без доставки от Европа. Но научихме уроците си. Установихме принципа на реципрочност – ние не доставяме на Великобритания, ако те не ни доставят.

Подготвили сме терена за увеличаване на производството през есента, когато могат да възникнат нови мутантни варианти на вируса. Новият договор с Pfizer и BioNTech е много положително развитие. В същото време е важно да разполагаме с инструментите за блокиране на износа на ваксини, ако компанията-износител или държавата-дестинация не се държат коректно по отношение на Европа.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.