Започна срещата на външните министри на Г-7 в Лондон

В Лондон започна срещата на външните министри на Г-7. Основна тема през първия ден на тридневния форум е как да се справят с позициите на Китай и Русия по отношение на човешките права и климатичните промени.

Подробности от първия ден на започналата среща на Г-7 тепърва ще излизат, но стана ясно, че външните министри са обсъдили най-напред Китай и Русия в опит да се постигне по-тясно сътрудничество срещу враждебното отношение на тези страни, когато се засягат въпроси като съблюдаването на човешките права и справяне с климатичните промени.

Г-7 се състои от Великобритаиня, която в момента е председател на групата, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати, но са поканени също външните министри и на Индия, Австралия, Южна Корея и Южна Африка.

По повод на кризата с коронавируса в Индия британският външен министър Доминик Рааб заяви, че е много ценно това, че форматът на Г-7 позволява да се помисли най-рационално какво да се направи, за да се помогне на най-уязвимите страни по света.

Програмата на ООН „Ковакс“ и способността на Г-7 да я финансира осигурява ваксини на тези най-уязвими държави, изтъкна Рааб. Всеки момент се очаква да бъдат съобщени някакви подробности от двустранната среща на британския премиер и американския държавен секретар Антъни Блинкън. Очакванията са, че освен глобални въпроси, те са обсъдили и възможността за нова сделка за свободна търговия сега, когато Обединеното кралство вече е извън ЕС.