Теренът за изборите ще е доста разкалян с новите правила“Изборите са фундамент на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред… Промените на толкова важни правила без реален дебат по същество са сигнал за непредсказуемост на държавната власт и отблъскват гражданите от урните.”

Тези думи са част от обръщение на президента Румен Радев към гражданите на България. С него той обяснява защо налага вето над промените в Изборния кодекс, които бяха приети на 17 септември 2020 г. – повече от 6 месеца преди редовните парламентарни избори през април 2021 г.Аргументите на президента тогава са, че така няма гаранция за честни и прозрачни избори, защото, забележете, “промяната на толкова важни правила няколко месеца преди провеждането на редовни парламентарни избори е пример за непредсказуемо и непредвидимо държавно управление”. При това Радев се позовава и на решение на Конституционния съд, както и на кодекса на Венецианската комисия.

Сега, 7 месеца по-късно, всички тези аргументи (на Радев, и не само негови), че поне половин година преди избори правилата не трябва да се пипат – всичко това беше запратено някъде извън полето на претенциите, че сме демократична държава.

Така през юли ще гласуваме за нов парламент по правила, приети от Народното събрание само два месеца преди вота, публикувани с указ на президента в “Държавен вестник” буквално броени часове след това, евентуално оспорени от Конституционния съд и без да сме се допитали до Венецианската комисия. Теренът за изборите буквално става разкалян. Да прибавим и това, че за въпросните промени нямаше никакъв обществен дебат. Нещо повече – всички експерти, които досега твърдяха, че промени на правилата непосредствено преди избори е порочна практика, сега оглушително мълчат.

Така в крайна сметка 45-ият парламент ще се запише в историята като Народното събрание, приело единствено и само промени в Изборния кодекс. А обещаваха революционни промени, смяна на модела и други, и така нататък…

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.