Защо мъжете боледуват по-често от COVID?Български учени започват първото голямо геномно проучване в страната, за да си обяснят генетичните причини, поради които едни прекарват COVID-а леко, а други тежко.Ще взимат биологичен материал от пациенти с COVID в три големи столични болници, съобщи БНТ. Така България най-накрая ще се включи в глобалната инициатива за обмен на данни на учени от цял свят, които вече имат някои отговори.

Така изглежда пречистена, геномна ДНК на пациент, готова да бъде секвенирана или разчетена.

Подготвят се 96 проби от генома ДНК на различни пациенти, за които ще бъде секвениран пълен екзом.

Това всъщност ще е последният етап от проекта, поверен на секвенатора от последно поколение, с който разполага Медицинският университет в София. Засега все още събират кръвните проби от подбрани пациенти в „Пирогов“, „Токуда“ и ВМА, заедно с подробно отразени клинични данни.

„Става дума за изследване на генома на самия пациент, за да се види какъв е теренът, както ние се изразяваме, какво му е написано при зачатието там в генетичния код“, каза доц. д-р Петър Атанасов.

Болните ще могат да разберат какво вещаят гените им. Но не винаги писаното там е задължително за сбъдване.

Различната реакция към вируса заедно с натрупаните данни дават отлична възможност на учените да разгадаят функцията на някои гени.

„При първата вълна, цялата научна общност се обедини в един проект, който осигурява платформа за бързо събиране на данни от различни страни, от различни популации“, добави проф. Радка Кънева, ръководител на проекта, медицинска химия и биохимия, Медицински университет – София.

Геномният проект на Великобритания, който събира информация от години, съдържа геномите на 100 хиляди души. Анализът им с клиничните данни вече отличи няколко заподозрени гени.

„На този етап е ключово да се разбере, че геномните асоциативни… ни насочват само къде са местата в нашия геном, свързан с развитието на заболяването“, каза още проф. Радка Кънева.

Промени в гените, свързани с вродения имунитет, изглежда имат някаква вина за по-тежкото боледуване.

В Х хромозомата, без възможност функцията им да се компенсира при мъжете, обяснява по-честата им хоспитализация. По-големият риск от заразяване на хора с кръвна група А спрямо нулева не се потвърждава значимо и във всички изследвания.

Отличиха се и варианти на ген, свързан с контрола на кръвното налягане. Честотата им е различна в отделните държави, което може и да обясни някои географски предпочитания на вируса.

Виновни гени засега се откриват в 15 хромозомни области. Как точно определят разликите в боледуването тепърва ще се уточнява.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.