Рони Ууд от “Ролинг Стоунс” за втори път побеждава ракаЛегендарният китарист смята, че има ангел пазител, който продължава да го държи на този святКитарисът на “Ролинг Стоунс” Рони Ууд разкри, че за втори път е успял да се пребори с онкологично заболяване по време на пандемията.

“Преживявам много проблеми, но се старая да не мисля за тях. И когато оставиш решението на по-висшата си сила, това е вълшебно нещо… Ще стане, каквото е писано да стане, аз не мога да му повлияя. Единственото, което мога да направя, е да остана позитивен в отношението си към живота,

да бъда силен

и да се боря,

останалото зависи

от висшата сила”,

споделя рокаджията пред в. “Сън”.

За първи път той е диагностициран с рак на белия дроб през 2017 г. Направена му е 5-часова операция за отстраняване на тумора и му е назначена химиотерапия, но я отказва, защото не иска да си загуби косата.

“Казах “няма начин” и просто вярвах, че всичко ще бъде наред… Имах страхотен късмет, но аз винаги съм разчитал на много силен ангел пазител, който бди над мен. По принцип не трябваше да съм тук сега”, споделя 73-годишният музикант.

Той никога не е крил, че е водил доста безразсъден начин на живот с много алкохол и наркотици. Над 50 години пуши от 25 до 30 цигари дневно. Отказва се от тази си зависимост, когато научава за първото си онкологично заболяване. Тогава имаше седмици, когато всичко висеше на косъм, разказва Ууд. Усеща, че трябва да се сбогува със семейството си, но също и че е необходимо да се върне към наученото в групите на анонимните

алкохолици

и анонимните

наркомани, които

му помагат да се

измъкне от блатото

след 8 лечения в клиники по зависимости. А то е убеждението, че съществува висша сила, която може да ти помогне да преминеш през нещата, които не можеш да победиш.

Китаристът вярва, че точно тази житейска концепция е изиграла роля и сега, за да получи втори шанс. Преди няколко месеца при рутинен преглед му е открит дребноклетъчен карцином, който най-често се среща в белия дроб, но може да порази и други органи.

Той не казва коя точно част от тялото му е била засегната и как е лекуван, но разкрива, че отново битката му с рака е била подпомогната от някои любими за него неща. Сред тях са ежедневното общуване със съпругата му Сали Хъмфрис и 4-годишните им близначки Алис и Грейси, рисуването и плетенето на шалове.

Рокаджията се ожени за по-младата с 31 г. от него театрална режисьорка, когато бе на 65 г. Двамата си казаха “да” на церемония в тесен кръг в лондонския хотел “Дорчестър”, като сред малцината поканени бе колегата му и добър

приятел Род Стюарт,

който в последните

години също на два

пъти пребори рака

успешно. 

Това е трети брак за китариста на “Ролинг Стоунс”. През 1971 г. за първи път се жени за Криси, ражда им се син, но се разделят след 7 г. Вторият му брак с модела Джо продължава 26 г. и приключва през 2011 г. От него има три деца, които вече са над 36-годишни. Малко по-късно среща настоящата си трета съпруга, която му ражда две дъщери през 2016 г. и така го вкарва в отбора на многодетните татковци в рока, в който и вокалистът на “Ролинг Стоунс” Мик Джагър се включи същата година с осмо бебе.

Рони Ууд разкрива, че в борбата си с рака се е осланял на една мантра, която му е помогнала да се отърве от алкохола и наркотиците. “Когато се грижа за себе си, мога да постигна всичко”, гласи тя. А рисуването се е самоналожило като арттерапия заради принудителното заключване с месеци в Англия по време на пандемията, където живее със семейството си. Голяма част от

картините му са

вдъхновени от

неговите деца

“Близначките са такава благословия. Грейси е като майка ми, все едно се е превъплътила, нейната природа, нейната фигура, начинът, по който седи и се справя с предизвикателствата. Тя оставя Алис да тича и да прави всички атлетични неща, а Грейс просто седи и наблюдава ситуацията”, обяснява китаристът.

Всички картини, които е създал през последните месеци, ще бъдат продадени на търг и парите ще отидат за организация, помагаща на хора със зависимости към алкохол и наркотици.

Успоредно с рисуването Рони Ууд продължава да работи и по музикални проекти. По думите му е в ход създаването на нов албум на “Ролинг Стоунс”, който ще е първи от 16 г. за легендарната група. Рокаджиите имат готовност да продължат и световното си турне, което трябваше да прекъснат заради пандемията.

“Продължавам да съм толкова зает, колкото винаги, но с тази разлика, че днес мога да си спомня какво правя, което преди понякога ми беше трудно заради алкохола и наркотиците. Музиката все още пулсира в мен”, споделя Рони. Той

подготвя и

самостоятелен

албум от свой

концертен запис,

посветен на блус легендата Джими Рийд.

Определя се като непостоянен, но винаги много ентусиазиран. “Все още съм луд и не спя по цяла нощ, когато имам някаква идея. Енергията ми идва след полунощ и гледам да я използвам, за да творя”, казва Ууд. Той се занимава с музика вече половин век. Започва през 1964 г., когато само на 17 години става китарист на английската банда “Бърдс”. 

През следващите 10 г. опитва късмета си в още няколко групи. От този период датира приятелството му с Род Стюарт, като двамата са част от “Фейсис”. След 1975 г. Рони Ууд трайно свързва музикалната си кариера с “Ролинг Стоунс”. Издава и няколко самостоятелни албума, но не успява да покори световните класации, както го прави с групата. През годините участва в различни музикални проекти и турнета на свои колеги, а през 1988 г.

рисува корицата

на албум на

Ерик Клептън

Тогава става широко известна страстта му към изобразителното изкуство и започват да го канят в различни галерии да представя картините си.

Оказва се, че още като малък той проявява талант да рисува и даже печели популярен детски конкурс на Би Би Си. Нарича този си успех пробуждане за изкуство. Отива да учи в колеж по изкуствата в Илинг, но любовта към музиката се оказва по-силна.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.