Проверяват информации за мистериозни „енергийни атаки“ в САЩ

Американски сенатори съобщиха, че се провеждат разследвания на информации за увеличение на мистериозни „енергийни атаки“ спрямо правителствени служители. Пострадалите се оплакват от симптоми, документирани за първи път през 2016 г. в Хавана

Двупартийната комисия по разузнаване в Сената представи изявление по повод медийни публикации за неясни атаки, случили се в района на Вашингтон, както и в Маями.

Става дума за загадъчни нападения, подобни на тези от 2016 г., когато американски дипломати в Куба се разболяват и не могат да получат ясна диагноза. Местни учени приписаха случилото се тогава на „насочено“ микровълново лъчение. Такива инциденти бяха описани също в Китай, Русия и други страни.

Новото е, че сега за атаки, описвани като „Хавански синдром“ се съобщава и на територията на САЩ, включително и срещу служители на Белия дом.

За момента няма яснота по какъв механизъм се осъществяват такива нападения, но се смята, че те са с потенциал да причинят мозъчни увреждания. 

В общо изявление демократът Марк Уорнър и републиканецът Марко Рубио, които ръководят сенатската комисия по разузнаване приветстваха възобновеното от ЦРУ разследване и посочиха: „В крайна сметка ще разберем кои стоят зад тези атаки срещу американски служители и ще им потърсим отговорност.“