Конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти

За петнадесети път от 14 до 16 май ще се проведе международният конкурс за млади изпълнители в Перник. В него могат да участват, както деца и младежи, които учат в професионални училища, така и такива, които свирят в различни музикални школи и читалища. За целта е необходимо да изпратят запис на свое изпълнение до 5 май. Всички подробности могат да бъдат открити на сайта на Двореца на културата в Перник.

Официалното откриване ще бъде на 14 май, петък с концерт на камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов, на който ще свирят лауреати на предишни издания. В следващите два дни ще заседава комисията, а след това ще бъдат обявени лауреатите. За жалост гала концерт няма да има, но всички ще получат по пощата своите награди и дипломи. При възможност те ще бъдат канени за следващи концерти на оркестъра.

Само преди половин месец, на 18 април, на традиционното матине свири цигуларката Лили Милчева, която печели Гранд при на конкурса през 2013 г. Камерен оркестър „Орфей“ и Лили Милчева ще свирят и пред софийската публика през юни на концерт в рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

По същото време ще се проведе и конкурс за детска рисунка.

Повече подробности чуйте в разговора с Райчо Христов, диригент на камерен оркестър „Орфей“ и председател на журито.