Гърция по Великден – с двойни маски при 35 градуса

Гърция се готви за православния Великден, а и за началото на туристическия сезон. Властите обаче искат хората да си стоят по домовете, защото инфекциите отново растат застрашително. Някои мерки са направо куриозни. В Гърция очакват горещ Великден. Температурите в страната ще достигнат 35 градуса.

А експерти препоръчват посетителите на църковните служби да носят по две маски една върху друга, за да се предпазят по-добре от инфекции. Много от гърците няма да могат да се възползват от хубавото време, нито пък ще могат да отидат на плаж. Защото още в края на миналата седмица полицията изгради пропускателни пунктове по магистралите около Атина и останалите големи градове, предава „Дойче веле“.

Преминаващите през тях трябва да доказват, че напускат населеното място, в което живеят, по много основателна причина – служебни задължения, неотложен медицински случай или погребение. Проверките се осъществяват денонощно, а който не може да оправдае пътуването си “е връщан обратно”, обясняват от полицията. Проверки се осъществяват и по автобусните гари и пристанищата.

Гърция отбелязва пик на заболеваемостта в последните седмици. В края на миналата седмица 87% от интензивните отделения в страната бяха запълнени, а в Солун – 95 на 100, отбелязва “Зюддойче Цайтунг”. “Всяко отпускане на мерките сега, когато вирусът е навсякъде, ще доведе до моментално повишаване на инфекциите“, предупреди епидемиоложката Вана Папаевангелу. Тя призова посетителите на великденските църковни служби да носят по две предпазни маски една върху друга, както и да си правят бързи тестове преди да се събират с роднини и приятели на празничните трапези.

Властите се опасяват, че по празниците могат да се пренесат зарази от континенталната част на Гърция към островите и по този начин да се провалят надеждите за новия туристически сезон, който ще се открие на 15 май. Една пета от гръцкия брутен вътрешен продукт се дължи на туризма. Всяко пето работно място зависи от него. “Нашите острови са основен приоритет за нас – те са и голяма отговорност”, каза миналата седмица здравният министър Василис Кикилиас при посещение на остров Ираклия.

Същевременно за туристите от редица държави отпадна задължението за седемдневна карантина при влизане в Гърция. Към тях спадат всички граждани на ЕС, освен това и тези на Великобритания, САЩ и Израел, Австралия, Южна Корея, Сингапур, а вече и на Русия, откъдето в последните години пристигат все повече туристи. Всички те ще могат да влизат в Гърция само с негативен PCR тест или доказателство за поставена ваксина. Властите в Атина се борят отдавна да спасят летния туристически сезон, припомня “Ди Велт”.

Премиерът Кириакос Мицотакис беше един от първите, който настояваха за общ европейски имунизационен паспорт. В Гърция отдавна създадоха възможност населението по близо 70-те по-малки острова, сред които Самос, Родос и Корфу, да се ваксинира, за да бъдат рекламирани тези места като „зони, свободни от коронавирус“ и да посрещат чуждестранни туристи. Някои от по-големите острови обаче, сред които и Крит със своите 630 хиляди жители, още не са включени в програмата.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.