О коло 19 хиляди полицаи и войници от жандармерията са мобилизирани в Истанбул, за да контролират спазването на локдауна заради епидемията от КОВИД-19. Това съобщи в Туитър валията на града Али Йерликая преди влизането в сила на локауна от 19 часа тази вечер. Локдаунът ще продължи до 17 май, предаде БТА.

По думите му в 15-милионния мегополис Истанбул през този период ще има 335 КПП-та,

където ще дежурят денонощно около 3 хиляди полицаи и над 500 войници от жандармерията. Екипи на бреговата охрана също денонощно ще контролират морската територия на мегаполиса. Контролните органи ще проверяват разрешителните. На нарушителите ще бъдат налагани глоби, обясни валията. Пълното затваряне в национален мащаб обяви преди няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

От 29 април до 17 май ще бъдат затворени

малките магазини, ресторантите, лавките за продажба на алкохол и цигари, кафенетата, фризьорските и козметичните салони, спортните комплекси, басейните и спа-центровете. Повечето фирми ще работят онлайн. Учениците от всички класове ще учат онлайн, детските градини ще бъдат затворени.
Големите търговски вериги през седмицата ще работят от 10 сутринта до 17 вечерта, а в неделя ще бъдат затворени.

Част от обществените учреждения /сред които данъчните служби/ ще работят с намалено работно време. Банките също ще работят.

Гражданите над 65-годишна възраст и под 18 години ще трябва да си стоят вкъщи.

Изключения ще се допускат за пазаруване в кварталния магазин или със специално разрешение. Най-строгите ограничения са в междуградските превози. Транспортните фирми ще превозват само със специални разрешения, с 50 на сто запълненост на местата в автобусите.

Редица сектори от производството, жилищното строителство, автомобилната индустрия няма да прекъсват работа. Ще работят и кварталните магазини, фурни, сладкарници. На служителите, които ще работят през този период, се осигуряват разрешителни.

Задължително е носенето на разрешителните; тези, които не представят разрешителни, ще подлежат на санкции, предупреди истанбулският валия.

В същото време правителството затвори и малките магазини, в които се продават алкохол и цигари.

Това предизвика недоволство у болшинството турци, не само от светските среди. Оценява се като пореден опит на президента Ердоган да наложи забрана върху личните вкусове и предпочитания на турците на базата на религиозните чувства.

„Има хора, които предпочитат да не консумират алкохол през свещения мюсюлмански месец Рамазан, други изобщо не пият, трети пият вкъщи или в заведение, всичко това е въпрос на личен избор, не може да се налагат забрани. Сега нас ни затварят, макар да сме с ранг на квартален магазин. Това е само, за да наложат забрани на хората, използвайки религиозните им чувства или епидемията, каза Дурсун Кескин, продавач в квартален магазин.

Междувременно хиляди хора се изнесоха от Истанбул към по-малките населени места,

вилните зони, курортите по морето, където ще прекарат 3-седмичния локдаун. Вчера и днес по пътищата в страната се образуваха големи задръствания.

Свещеният мюсюлмански празник Рамазан байрам тази година съвпада с наложения локдаун /13-17 май/. Така че милиони турци ще прекарат празника в домовете си, без традиционното ходене по гости и на масови молитви в джамиите. Затворени ще останат на Великден и църквите на българската православна общност в Истанбул – Българската екзархия, Желязната църква „Свети Стефан“.

Припомняме какво съобщиха от МВнР на България:

„Поради влошаването на епидемиологичната обстановка в страната на фона на нарастването на броя на случаите на инфекция с COVID-19 и с цел намаляване на броя на броя на смъртните случаи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви решение за налагането на пълен локдаун в страната, който ще влезе в сила от 19.00 ч. на 29 април 2021 г. и ще продължи до 05.00 ч. на 17 май 2021 г.

Всички работодатели ще преустановят дейността си или ще преминат към работа от дома с изключение на тези, подробно изброени в циркулярна заповед на вътрешното министерство. Търговските вериги за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата от 10.00 ч. до 17.00 ч. и ще бъдат затворени в неделя. Кафенетата и ресторантите ще предлагат само услуги за доставка по домовете.

Всички междуградски пътувания ще могат да се реализират само в разрешителен режим, като общественият транспорт ще работи с 50% от капацитета си. Резервациите в хотелите и местата за настаняване няма да бъдат признавани за основание за неспазване на наложените ограничения.

Освобождаване на чуждестранни граждани от наложените ограничения се отнася единствено за ползващите туристически услуги. Чуждестранни граждани с разрешения за пребиваване, със статут на временна закрила или кандидати за закрила и притежателите на статут ще бъдат обект на наложените ограничения. Обучението на деца и обучаващи се във всички институции, включително детските градини и яслите, ще бъде преустановено, а планираните изпити ще бъдат отложени“.

„Пълно затваряне” в Турция заради COVID-19

Турция: Ваксината ни е включена в списъка на СЗО

Турция разработва ваксина, „ще я предостави за цялото човечество“

DW: Защо Ердоган забрани числото 128?

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>