Русия наложи санкции на 8 граждани на ЕС, включително на председателя на ЕП

Русия затвори границите си за 8 граждани на Европейския съюз, сред които са председателят на Европейския парламент и един от заместник-председателите на Европейската комисия. Мярката е в отговор на въведените по-рано от Брюксел санкции срещу Москва, съобщиха от руското министерство на външните работи.

Ръководителят на представителството на Европейския съюз в Москва Маркус Едерер беше извикан в руското министерство на външните работи, за да му бъде връчена нота за ответните стъпки във връзка с антируските санкционни решения на Европейския съвет от март.

Тогава за първи път срещу шестима руски високопоставени чиновници беше задействан новият европейски механизъм срещу нарушаването на човешките права. Санкциите бяха въведени заради арестуването на опозиционера Алексей Навални и репресиите в Чечения срещу представители на гей-общността.

В руския черен списък попаднаха председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, ръководителят на Берлинската прокуратура Йорг Раупах, Жак Мер от френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и още четирима души от Швеция, Латвия и Естония.