Почина председателят на Алде Ханс ван Бален

Председателят на партията на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Бален почина в четвъртък, 29 април, на 60-годишна възраст. Смята се, че наскоро му е било съобщено, че е болен от рак и състоянието му внезапно се е влошило бързо през последните седмици, съобщава „Парламент мегазин“.

Лидерът на Renew Europe Дачиан Чолош отправи почит към холандеца, казвайки: „Тъжно ми е да науча за смъртта на Ханс. Мислите ми са с жена му, сина му, семейството му и приятелите. Мислите ми са също и с партията, за която той имаше толкова много значение.“

„През целия си политически живот, по време на своите национални и европейски мандати, Ханс ван Бален винаги се е стремял да популяризира либералните ценности. В Либералния интернационал и в партията АЛДЕ като председател и евродепутат, либерализмът беше в неговото ДНК, неуморно обикаляйки света, за да събере всички либерали“, каза още той.

Чолош добави: „Знам до каква степен той насърчи създаването на нашата политическа група „Обнови Европа“ в Европейския парламент. Нашето семейство днес добре осъзнава, че губим един от основните си и неуморни поддръжници. За мнозина от нас Ханс беше повече от колега. В този тъжен ден това е преди всичко приятелят, когото помня“.

Еврокомисарят Маргрете Вестагер написа в „Туитър“: „Наистина тъжно е да науча, че Ханс ван Бален е починал. Той беше най-добрият човек и най-отдаденият европеец. Партията АЛДЕ няма да бъде същата без него. Ще ми липсва толкова много. Почивай в мир.“

В продължение на десет години (2009-2019 г.) Ханс ван Бален беше евродепутат и специализира в областта на сигурността, отбраната и външните работи. Преди това той е бил член на Камарата на представителите в Холандия от 1999 до 2002 г., председател на Либералния Интернационал (2009-2014) и председател на партия АЛДЕ (2015-).