З а да се радвате на здрави и хубави зъби, е важно не само да ги поддържате чисти, но и да внимавате с какво се храните.

Избирайте правилно храната, която консумирате и така със сигурност ще си спестите честото ходене на зъболекар, разказва Vbox7 в канала си Баба знае.

Вижте какви храни е важно да приемате, за да имате здрави зъби и венци.

Храни, богати на калций и фосфор

Храни и напитки, които са силно киселинни могат да причинят ерозия на емайла. Важно е да приемате храни богати на калций и фосфор. Те представляват градивните елементи на емайла и консумирането на храни, богати на калций и фосфор ще запазят зъбите ви здрави.

Най-добрите източници на калций са киселото мляко, сиренето, морските дарове, тофу, бадеми. Храни богати на фосфор са тиквените семки, рибата, бразилските ядки, червеното месо, яйцата.

Твърди и хрупкави храни, които съдържат много вода

Опитвайте се да консумирате храни, които са твърди и хрупкави. Процесът на дъвчене произвежда повече слюнка, което е най-добрият естествен неутрализатор на бактериите, които причиняват кариеси.

Текстурата на тези храни също ги прави естествено абразивни, така че те нежно търкат и почистват повърхностите на зъбите, премахвайки плаката и хранителните частици. Става дума за сурови плодове и зеленчуци, а не храни като чипс и бисквити. Най-добрите опции за това са целината, ябълките, краставиците, морковите.

Храни, богати на витамин D

Витамин D е от решаващо значение за цялостното ви здраве, но е наистина важно, ако искате да имате и здрави зъби. Основната причина е, че този витамин помага на тялото ви да усвоява по-добре калция. Най-добрият източник на витамин D e слънчевата светлина, която може да черпите като си правите слънчеви бани. От храните това са рибата, жълтъците на яйцата, масло от черен дроб на треска.

Храни, богати на витамин С

Витамин С може да укрепи кръвоносните съдове и да намали възпалението, което помага на венците да останат по-здрави. Витамин С също е необходим за производството на колаген, ключов протеин, който ви помага да се борите с пародонтоза. Липсата на този витамин прави венците ви по-чувствителни и по-податливи на бактериите, причиняващи пародонтални заболявания. Храни богати на витамин C са чушките, портокали, киви, ягоди, броколи, зеле.

Нещата, които ви се случват, когато си гризете ноктите

Как да се отървем от жълтите зъби

5 храни за здрави и красиви зъби

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>