Спомен за оперния бас Димитър Кожухаров

На 27 април, точно преди 110 години е роден големият български певец Димитър Кожухаров.

Той притежаваше красив басов глас, мощен и обемен, внушителна осанка на сцената. 30 години той беше солист на Софийската опера и на нейната сцена се изяви в 50 роли, между които Борис, Варлаам и Пимен от „Борис Годунов“, Варяжкият гост от „Садко“, Кончак и Галицки от „Княз Игор“, Иван Сусанин от едноименната опера, Досифей и Иван Ховански от „Хованщина“. Блестящи бяха превъплъщенията му в италинския репертоар: Филип Втори от „Дон Карлос“, Фиеско от „Симоне Боканегра“, Дон Базилио от „Севилският бръснар“, в немския – Осмин от „Отвличане от сарая“, Зарастро от „Вълшебната флейта“, Фафнер от „Реинско злато“, и още: Мефистофел от „Фауст“, както и герои от български опери – един огромен и задължаващ репертоар, с който Кожухаров се изявяваше успешно на сцената.

Той беше известен и като камерен изпълнител, изнесъл стотици концерти в цяла България – много от тях и в студиата на БНР, където започва кариерата му на певец. Не е за подценяване и работата му като вокален педагог – той подготвя редица изтъкнати наши оперни певци като Юлия Винер, Катя Попова, Рени Пенкова, Бойка Косева.

Димитър Кожухаров е роден на 27 април 1911 г. в Ямбол, но израства в София, където семейството му се премества. Завършва с отличие Първа мъжка гимназия.  Следва „Право“ в Софийския университет, продължавайки семейната традиция – баща му е адвокат. Но още от детските години музиката го влече. На 21 години за първи път стъпва на сцената – участва в главната роля, на Казанова, в едноименната оперета на Йохан Щраус, в постановка на Оперетния театър на Ангел Сладкаров.

Окуражен от успеха, Кожухаров започва сериозно да се занимава с вокалната си постановка – учи при Събчо Събев, Георги Дончев и Христо Бръмбаров. През 1936 г. се явява на конкурс за артисти в Софийската опера и от 86 кандитати мъже той е класиран първи. Дебютира през 1939 г. с ролята на Дон Балтазар от операта „Фаворитката“ на Доницети под диригентството на Венедикт Бобчевски.

През 1943 г. българинът специализира в Залцбург, при известния вокален педагог Виторио Морати. След завръщането си, по покана на немския режисьор Ханс Майстор участва в ролята на Фафнер в първата постановка у нас на „Реинско злато“. Великолепната му изява му отваря пътя към големите басови роли в националния ни театър. До 1967 г. той и Михаил Попов са водещите баси на Софийската опера. Интересен факт от творческата биография на Димитър Кожухаров е, че той изпълнява и баритонови роли – като Княз Игор, Скарпия, Холандеца. 

Димитър Кожухаров умира през 1995 г.

В Златния фонд на БНР е запазено негово изказване от 1984 г. за музиката на Вагнер, както и запис на Ария на клеветата (Дон Базилио) от операта „Севилският бръснар“ от Росини, изпълнена на български език.