Антитела след имунизация може да не се появят при наличие на друга инфекцияАнтитела срещу новия коронавирус след имунизация може да не се проявят при наличие на друга инфекция в организма, но всичко е много индивидуално, съобщи ТАСС.

„Ако в момента страдаме от друга вирусна инфекция, организмът, за съжаление, ще се фокусира върху нея и няма да имаме образувани антитела. Затова не е добре да допускате, че ако сте направили първа доза от ваксината, вече сте защитени“, каза заместник директорът по научната работа на института по епидемиолигия на Роспотребнадзор Александър Горелов.Той добави, че според него хората могат да са малко п-спокойни едва след 56- ия ден от приема на първата доза от ваксина срещу Ковид-19. той отбеляза, че за преболедувалите инфекцията, реваксинацията се прави еднократно.

Според руския експерт е възможно да се премине към планово ваксиниране срещу новия коронавирус преди сезонния му ръст едва, когато се постигне 60-70 на сто колективен имунитет. Дотогава антителата са критерият, който ни ориентира при вземането на решение за имунизация.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.