З аместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин откри и закри пленарното заседание, след като депутатите не успяха да приемат програмата си за двата пленарни дни преди Великден.

От днес депутатите гласуват с биометрични данни

чрез електронната система за гласуване, съобщи председателстващият заседанието Кристиан Вигенин.

Той обясни, че няколко депутати, на които не е взета биометрия, ще продължат да гласуват и днес с карти. Вигенин даде разяснения на новите народни представители как да гласуват с пръстов отпечатък, след като два пъти парламентът не успя да приеме програмата си за седмицата.

При първото гласуване

предложеният дневен ред беше отхвърлен

с 86 гласа „за”, 8 „против” и 103 „въздържал се”, а при прегласуването – със 79 „за”, 6 „против” и 123 „въздържал се”.

„Мисля си, че досега не сме изпадали в такава ситуация, коментира той”, след което закри заседанието и свика председателски съвет. Той обясни, че

председателят на НС може да свика по всяко време ново заседание.

В проекта на програма беше второто четене на промените в Изборния кодекс, а до сградата срещу измененията протестират представители на ВМРО.

Малко по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни на брифинг в парламента защо нейната партия не е подкрепила програмата за работа на НС. „Не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание, в нея има лобистки текстове, но не и най-важните теми като социалните и икономически мерки”, заяви Нинова.

„Искаме да сме ясни от ПГ на „БСП за България”, за да спрат други представители на политически партии да спекулират на гърба на нашата парламентарна група.

Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една единствена причина.

За нас най-важни в момента са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и хората. Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, помощ за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика”, заяви още тя.

Лидерът на социалистите обясни, че причината БСП да не подкрепи програмата е, че нито едно от техните предложения, направени в този смисъл, не се гледат в комисиите и не се включват в програмата за работа на Народното събрание.

„Не се е случвало програмата за работа за седмицата на парламента да не бъде приета,

отговорността е на мнозинството”. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

„Все пак ГЕРБ е в опозиция в 45-ото Народно събрание. Колегите не могат да осигурят подкрепа нито за своята програма, нито пък за в началото на заседанието за кворума. Доста дълго се забави откриването на самото заседание. Отговорността е тяхна, на мнозинството с над 160 гласа. Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото”, подчерта Десислава Атанасова.

Тя заяви, че

ГЕРБ-СДС очаква адекватна програма,

за която всички да носят отговорност и която да реши някои от проблемите на българските граждани. „Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни”, каза още тя.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>