Партията на първия министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър оспорва лидерството й

Лидерът на Демократичната юнионистка партия и първи министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър е изправена пред бунт в нейната партия, който може да я свали от власт.  Членове на партията са подписали писмо с призив за безпрецедентен избор на нов лидер. Оспорването на лидерството на Фостър ще налее допълнително масло в огъня на хаоса в провинцията, разтърсена вече от улични безредици, свъзвани с недоволството от вътрешната граница в Ирландско море след Брекзит, за която юнионистите смятат, че отслабва позицията на Северна Ирландия в рамките на Обединеното кралство. Това може да доведе до политическата гибел на Фостър, която стана първата жена и най-младият политик начело на Севрена Ирландия и на партията й през 2015 година.

Нейното управление е белязано с напрежение около Брекзит и вражда с републиканците от „Шин Фейн“. Членовете на нейната Демократичната юнионистка партия са недоволни от начина, по който Фостър приема Протокола за Северна Ирландия, част от сделката за Брекзит, който налага проверки на стоките, идващи от останалата част на Обединеното кралство.

Фостър одобри протокола през януари, но след това премина на страната на хардлайнерите, които сега искат неговото премахване. Освен това голяма част от членската маса на партията, които са членове на презвитарианската църква, бяха разгневени от решението на Фостър да се въздържи при гласуването в парламента в Белфаст на забрана на терапията за промяна на сексуалната ориентация на гейовете. Според непотвърдена информация, писмото с искането за избор на нов лидер е подписано от повечето от депутатите на партията в северноирланския парламент и някои от депутатите в британската Камара на общините.