ЕП свали имунитета на гръцки евродепутат от „Златна зора“, осъден на 13 г. затвор

Европейският парламент гласува днес сваляне на имунитета на гръцки крайнодесен евродепутат, осъден в Гърция на 13 години затвор като водещ член на престъпна организация, предаде Асошиейтед прес. Парламентът реши с 658 гласа „за“, 24 „против“ и 10 „въздържали се“ да снеме имунитета на Янис Лагос, давайки възможност на белгийските власти да го екстрадират в Гърция.

Лагос живее в белгийската столица, откакто гръцки съд през октомври го осъди заедно с други 17 бивши депутати в гръцкия парламент от крайнодясната партия Златна зора за членство и ръководство на престъпна организация. Останалите обвиняеми по делото вече са в затвора, с изключение на един, който избяга от правосъдието, допълни БТА.

„Златна зора“ е основана през 80-те години на миналия век като неонацистка организация. Партията изгря на политическата сцена през 2012 г. в разгара на икономическата криза в Гърция и стана трета парламентарна сила. Тя често е била смятана за пример от много крайнодесни групи в Европа и на други места и присъства в парламента на Гърция от 2012 до 2019 г.

През 2015 г. започна голям съдебен процес срещу партията, провокиран от убийството рапъра Павлос Фисас през 2013 г. Делото обедини четири случая: убийството на Фисас, нападения срещу египетски рибари през 2012 г. и срещу активисти с леви убеждения през 2013 г., както и това дали „Златна зора“ е действала като престъпна организация.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.