Да разклатиш болниците в пандемия – спешна грижа за здравето на нацията?!Пандемията от COVID у нас е далеч от затихване, в световен мащаб дори се засилва, както предупреди вчера СЗО. И на този тревожен фон депутатите от здравната комисия в парламента решиха, че ще се сменят ръководствата на държавни болници. Това предвижда законопроектът на Мая Манолова.

Явно най-спешното управленско решение в сектора в условията на зараза е… да се обезглавят болниците. Това безспорно ще помогне много в борбата за опазване на хората от COVID!Защо е това бързане? 45-ият парламент явно върви към своя безславен край. Затова едни плаващи мнозинства гледат в суматохата бързо-бързо да изгласуват разни важни неща. Важни за кого обаче? За няколко партийци и задкулисието или за обществото? Да видим.

С промяната на изборните правила кипи трескав труд. Петилетката – в съкратени срокове! За гласуването по пощата например законодателните идеи на “Има такъв народ” се сменят по-бързо от скоростта на мисълта и се налага ремонт на ремонта. За избирателната система се предлага край на пропорционалната на следващите редовни избори (някой ден). Чудесно. Но с какво ще се смени? С мажоритарна, със смесена или с нещо друго? Мистерия.

А цялата съвременна демократична мисъл категорично заклеймява изборните правила да се променят претупано, необмислено и в последния момент.

Правният корифей проф. Огнян Герджиков тези дни каза за бързането с промените в изборното законодателство “това е нещо, което ме изправя на нокти. Дори да намерим най-добрия готвач на света – дали той може за 10 минути да опече агне?”.

В правната комисия стават и други интересни неща. ДБ, ИТН, БСП и депутатите на Манолова успяха да закрият спецсъда и спецпрокуратурата. Това добре ли е за обществото и борбата с корупцията? Няма как да знаем, защото не е имало широк обществен дебат, интелигентна аргументация, оценка на въздействието, секторен анализ – ей такива неща. За липсата на които същите хора иначе силно критикуват опонентите си. Но да закриеш със замах цял сектор от правораздаването и да вържеш ръцете на Антикорупционната комисия, все едно че закриваш кварталната бакалница?!

Остава усещане за извънредно законодателство, което пренебрегва правила и процедури. А в такива случаи най-мекото, което може да се каже за последствията, е, че продукцията е некачествена.

Извънредни промени тук, извънредни промени – там. Но защо и в болниците – сред хората, които изнесоха на плещите си цялата тежест на борбата с пандемията?

Капанът е в това, че законодателство може да се промени бързо, но последствията са дълги. За всички нас – включително тези, които променят с революционен плам. Нали и те ще живеят в тази среда.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.