Управляващите социалисти в Албания печелят парламентарните избори

Управляващата в Албания Социалистическа партия печели парламентарни избори, проведени в неделя, показват предварителните резултати на Централната избирателна комисия. Формацията на премиера Еди Рама е събрала почти 49% от вота, което ѝ осигурява мнозинство в 140-местния парламент. Втора е опозиционната Демократическа партия с близо 40 на сто подкрепа. 

Местните медии обаче коментират, че въпреки водещата им позиция в предпочитанията на избирателите социалистите може и да не успеят си осигурят 71 места в 140-членния парламент, за да управляват самостоятелно.

Окончателните резултати от изборите се очакват във вторник.

56-годишният Рама, който е бивш баскетболист, управлява Албания през последните осем години. „Народът се произнесе“, каза той пред журналисти след обявяването на първите резултати: „Всички бюлетини са в урните. Народът се произнесе. Сега всички ангажирани трябва да проявят отговорност и да спазят закона при преброяването на бюлетините“.

43,5% получава Демократическата партия, която се класира втора. Лидерът на формацията Лулзим Баша беше посрещнат пред партийната централа с радостни възгласи от своите привърженици:

„Благодаря на всички албански граждани, които избраха промяната. Това е победа за албанския народ“, каза Баша, изтъквайки че победата на водения от формацията му Алианс за промяна е ясна, въпреки че още първите данни от екзитпол даваха на социалистите на премиера Еди Рама 47% от гласовете и мнозинство в парламента.

Новото правителство на Албания ще трябва да се справи с последиците от пандемията и възстановяването на жилищните сгради след земетресението през 2019 година, при което загинаха 51 души и бяха нанесени щети на над 11 000 домове.