Томислав Дончев би внесъл плана за възстановяване за предварителна оценка от БрюкселДепутати заподозряха бавене. Последно – крайният срок бил 2022 г. При нормална ситуация вицепремиерът в оставка Томислав Дончев би внесъл плана за възстановяване и устойчивост в ЕК за предварителна оценка. Това заяви той в комисията по бюджет и финанси при представянето му, Дончев не очаква изненади от тази оценка. Редно било планът да бъде внесен след като проверката приключи. По негово мнение тази оценка би приключила за 2-3 седмици.

Той уточни обаче, че ще внесе третия вариант на плана, който е с ресурс 12 млрд. лв., в Министерския съвет в сряда, за да бъде приет евентуално от колегите му. Дончев припомни, че страната ни ще разчита до 2030 г. на 50 млрд. евро инвестиции общо, като инвестициите, залегнали в плана са 1/4 от този ресурс. Стана ясно, че според последна информация от Брюксел, срокът за внасянето на плановете 30 април бил инструктивен, крайният срок бил 2022 г.

Основните питания на депутатите Пламен Данаилов от „Има такъв народ“, Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП, Мартин Димитров от „Демократична България“, Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!“ и други  бяха за това, коя е отговорността за внасяне на плана, а отговорът бе – правителството. Гечев заяви, че неговата парламентарна група в сряда ще внесе предложение в парламента да се гласува кабинетът да внесе плана. Мария Капон заяви, че и нейната група обмисля това.

Депутатите изразиха изненада необходимостта планът да мине предварителна оценка. Някои заподозряха, че това е начин да се забави подаването му. Гечев заяви, че след като няма да има актуализация на бюджета, следващо правителство, което и да е то, ще бъде лишено от ресурс. „Никакви тестове и тренировки, направен е проектът, ако обичайте внасяйте го в Брюксел. Поемаме рискове по финансиране на плана до края на годината“, каза той.

Йордан Цонев обяви, че парламентарната му група може да каже политически много неща, от експертна гледна точка още повече. „Сега обаче трябва да се концентрираме върху национално отговорна позиция да подкрепим усилията да се внесе плана. Правителството да си изпълни ангажимента, това не е ангажимент към бъдещи управляващи, а е към страната, бизнеса, хората“, заяви депутатът от ДПС.

Томислав Дончев отговори, че в регламента няма задължение да се внася плана за предварителна оценка. Не знае други страни да подготвят такава оценка, защото само Португалия е внесла своя план, но това било по-скоро политически акт. Половината от държавите още работели по своите планове.

„До последния ден като вицепремиер ще работя по него. Но без санкция от НС не е редно, не е почтено, не е морално да се изпрати планът. Той напомни, че в изборната кампанията и след това се е обявяло, че партии имат алтернативен план. Вицепремиерът в оставка поясни, че след внасяне на плана ще бъде тежко и тромаво да се правят промени в него. 

„Ако наистина има воля за ново съдържание на плана, нов екип, частично базирайки се върху стария план, би могъл да разработи изцяло нов план в рамките на 6-7 месеца“, смята той. Дали това ще забави изплащането на средствата по плана, Дончев не може да отговори. Според него Народното събрание трябва да се произнесе, и каквото то възложи на това или на следващото правителство, то трябва да бъде изпълнено. 

Няма как да бъдат финансирани нови ядрени мощности, в енергетиката се допуска финансиране а ВЕИ, отговори  Дончев. Той добави, че не могат да се финансират и мерки за ликвидна подкрепа на бизнеса или пък подпомагане на домакинствата и хората. „Планът не позволява подобен тип инвестиции“, допълни той.

Припомни, че този механизъм за възстановяване е бърз, за разлика от оперативните програми, при които един проект печели финансиране до година и половина, две. По този инструмент 2/3 от ресурсите трябва да бъдат договорени в първите 2 г. готовност и стои въпросът с готовността на  проектите.

Депутати питаха и защо не се използва кредитния ресурс от 4,5 млрд. евро.

Преценката, отвърна Дончев, е че към 2025 г. в държавата ще влязат пари от европейските програми, трябва да се усвои и ресурсът от плана и това ще увеличи обема на публичните инвестиции. Публичната администрация щяла да се справи с двойния обем на европейски инвестиции. Има притеснения обаче за капацитета да се усвои и кредитния ресурс.

Димитър Главчев от ГЕРБ, благодари за обсъждането, заяви че е приятно изненадат от деловото обсъждане в комисията. Той каза, че не е видял притеснение от Томислав Дончев да внесе плана в Брюксел. Главчев не е против и парламентът на вземе решение и е 99% сигурен, че кабинетът ще го изпълни. „Ако искате, може да се упражняваме в зала“, каза той.

Синдикати и работодатели бяха категорични, че забавяне не трябва да се допуска, защото икономиката трябва да се възстановява.

Председателят на комисията Георги Ганев и други депутати благодариха на Томислав Дончев и екипа му за огромния труд, който е положен. 

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.