САЩ ще споделят до 60 милиона ваксини "Астра Зенека" с други държави

Съединените щати ще споделят с други държави до 60 милиона дози от ваксината против коронавирус на „Астра Зенека“, обяви Белият дом. Информацията идва на фона на увеличаващия се натиск върху Вашингтон да предостави част от ваксините, с които разполага, на други страни. Съединените щати имат запас с имунизационни препарати срещу коронавирус, въпреки че някои от ваксините дори все още не са одобрени от федералната Агенция за контрол на храните и лекарствата, посочва БиБиСи.

„Администрацията разглежда варианти за споделяне на произведени в Америка дози на ваксината на „Астра Зенека“ през следващите няколко месеца. Имайки предвид силното портфолио от ваксини, за които Съединените щати вече дадоха одобрение и които са на разположение в сериозни количества, включително две ваксини с две дози и една ваксина от една доза, както и като се има предвид, че „Астра Зенека“ не е одобрена за прилагане в Съединените щати, през идните няколко месеца няма да има нужда да използваме „Астра Зенека“ в борбата ни с коронавирус“, подчерта говорителят на Белия дом Джен Саки.

Тя допълни, че Вашингтон тепърва ще организира и оценява разпределението на ваксините в световен мащаб.

„Преди каквито и да било дози на „Астра Зенека“ да бъде изпратени от Съединените щати Агенцията за контрол на храните и лекарствата ще потвърди, че тези дози отговарят на изискванията й за качество на продукта“, каза още Саки.