Кабинет с третия мандат – трудна работаСлед като Слави Трифонов обяви кандидатурата на партията си за премиер – световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, и заяви, че тя веднага ще върне мандата, отговорността за нов кабинет логично пада върху третата партия, на която президентът Радев ще връчи мандат. (Виж 2-а и 3-а стр.)По конституция решение коя да е тя ще вземе държавният глава.

След изборите експерти и граждани се фокусираха върху евентуален кабинет на “Има такъв народ”. Но като отказа мандата, всички партии са на стартовата линия за бързи избори. Това допълнително намалява шансовете на третата партия да състави управление, защото освен на коалиционната воля тя трябва да разчита и на коалиционна култура на формациите, която е дефицит в този парламент.

А и като замирише на избори, политическите сили се обръщат към своя електорат. Всеки чува себе си, но не иска да чуе другите.

Да не говорим, че от 1989 г. досега само два пъти с трети мандат е формиран кабинет – това бяха правителствата на Любен Беров и на Сергей Станишев.

Иначе, ако стигнем до бързи избори, те ще са едва няколко месеца след тези, които се проведоха на 4 април. С какво ще са по-различни шансовете за мнозинството и в следващия парламент?

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.