Н овозеландската група „Сикс-Сиксти“ (Six60) изнесе концерт пред над 50 000 души в Нова Зеландия и това е най-голямото подобно събитие в света от началото на пандемията, съобщава Yahoo News.

Освен това публиката не е била длъжна да носи предпазни маски и не е спазвала физическа дистанция, тъй като островната страна вече обяви, че се е изчистила напълно от коронавируса. Все пак още не са обявени данни дали има заразени след състоялия се концерт.

Медията отбелязва, че Нова Зеландия се смята за пример в борбата срещу пандемията и има едно от най-ниските нива на смъртност в света. В страната са регистрирани едва 2601 случая на заразяване с COVID-19 и 26 смъртни случая.

В момента са активни само 33 случая на COVID-19 и всички заразени са поставени под строго наблюдение, отбелязва „Фокус“.

Използването на маски е задължително само в обществения транспорт и самолетите, а мярката за спазване на физическа дистанция не е в сила.

Няма „никакъв признак“ за зараза след пробния рок концерт на закрито в Барселона на 27 март, на който 5000 души танцуваха с маски, но без физическа дистанция, съобщи АФП.

Целта на експеримента беше да бъде проверено дали концертите са безопасни през пандемията.

След направените Пи Си Ар тестове на всички участници две седмици след концерта на група „Love of Lesbian“ в зала „Палау Сант Жорди“, „няма никакъв признак, който да показва, че на събитието е имало предаване на заразата“, каза д-р Жозеп Мария Ибре.

Две седмици след концерта са открити шест положителни случая, но организаторите са сигурни, че при четири от тях заразяването е станало извън него.

„С оптимизирана вентилация, антигенни тестове и носене на маски може да бъде гарантирано безопасно пространство“, добави д-р Ибре.

Освен вентилацията е контролиран и достъпът до тоалетните.

Всички от публиката са си направили тестове за COVID-19 часове преди него на разкрити за целта три медицински пункта.

Резултатите от антигенните тестове са изпращани 10-15 минути по-късно в приложение на мобилните телефони. Тестът и защитна маска за лице са влизали в цената на билетите за концерта, продавани за 23-28 евро. 

Истината за ковид-ваксините, предпазват ли от заразяване

DW: Чудото от Лийг: В това село няма коронавирус

Д-р Темелков: Всяко заболяване има край

 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>