Омбудсманът зове КЕВР да не одобри поскъпване на топлата вода и парното

Омбудсманът Диана Ковачева призова Комисията за енергийно и водно регулиране да не приема заявления от топлофикационни дружества за драстично поскъпване на топлата вода и парното през новия ценови период от 1 юли тази година до 30 юни следващата.

Предложеното поскъпване на топлоенергията – със 71 на сто във Велико Търново, с 61 % в Перник, във Враца с 41 %, в Бургас с 32, в Пловдив с 23, в Плевен с 16 и в София с 15 на сто не е в интерес на клиентите на топлофикациите, които следва да бъдат защитени съгласно Закона за енергетиката, подчертава общественият защитник.

Според нея, драстичното увеличение на цените на топлинната енергия е неприемливо и недопустимо. Общественият посредник изтъква още, че трудните социално-икономически условия в страната и последиците от сложната епидемична обстановка засилват ролята и значението на държавното регулиране в сектор „Топлоенергетика“.

Ковачева очаква регулаторът да обърне специално внимание на случаите, в които топлофикациите заявяват високи технологични разходи по преноса на топлинната енергия, а изпълнението на показателите за качество, утвърдени от КЕВР за дружествата; да намери справедливо отражение в цените на топлинната енергия за новия ценови период.